Franse politicus wil kiezer winnen met liefdesroman

Een politicus die niet met zekere regelmaat zijn bevlogen ideeën laat bundelen telt niet mee in Frankrijk. De alom geprezen stilist Mitterrand vult met zijn verzameld werk al gauw een forse boekenplank....

SJOERD VENEMA

Jacques Chirac lanceerde zijn in het grootste geheim geschreven Gedachten over Frankrijk. Deel I. Slaapverwekkend, maar toch een bestseller dank zij de koopkracht en het plichtsgevoel van de omvangrijke gaullistische familie. Op deel II zit niemand te wachten.

Nog zwaarder voelen de oogleden aan bij het openslaan van de doodsaaie verkiezingsbundel, De eenheid van een man, die de linkse schaduwkandidaat, Jacques Delors, deze week ten doop hield.

Gisteren heeft een derde, heimelijke troonpretendent en oud-president, Valéry Giscard d'Estaing, de stroom dorre verkiezingspamfletten echter opvallend doorbroken met het publiceren van een eerste roman.

In de jaren zeventig vernieuwde Giscard reeds het campagnevoeren met een even baanbrekende als valse accordeonsolo in een populair televisieprogramma. Eenmaal gekozen, verbrak hij vervolgens het rigide presidentiële protocol door op een ochtend enkele Parijse vuilnismannen voor een kop koffie met croissants uit te nodigen in het Elysée.

Giscard heeft nu ook in de politieke boekenstrijd een innoverende klap uitgedeeld met het publiceren van de liefdesroman, Le Passage. Het ochtendblad Le Figaro, dat de zorgvuldig geheim gehouden voorbereidingen van de publikatie gisteren onthulde, sprak overvriendelijk van een boek dat deed denken aan het werk van Guy de Maupassant.

Giscard zelf noemde zich daarentegen 'nog slechts een eenvoudige debutant'. De liefdesroman gaat over een oudere notabele die tijdens de hertenjacht op slag verliefd wordt op een jonge vrouw. Het verhaal, waarin de erotiek diep onder de dekens wordt gehouden, is volgens de oud-president slechts in afgeleide vorm op eigen ervaringen gebaseerd. Sjoerd Venema

Meer over