Franse oud-president Sarkozy vervolgd voor omkoping en corruptie

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt vervolgd voor omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim. Dat zeggen Franse officials vandaag. Volgens Franse media zijn ook Sarkozy's advocaat Thierry Herzog en Gilbert Azibert, advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, aangeklaagd.

Redactie
De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt vervolgd voor omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim. Beeld afp
De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt vervolgd voor omkoping, corruptie en schending van het ambtsgeheim.Beeld afp

Sarkozy meldde zich gisterochtend op het hoofdkwartier van de speciale anticorruptierecherche waar hij 15 uur lang werd ondervraagd. Onderzocht wordt of hij informatie heeft gekregen uit hoge kringen binnen justitie over een andere corruptiezaak. Voor zijn verkiezingscampagne in 2007 zou Sarkozy vijftig miljoen euro hebben gekregen van wijlen de Libische leider Moammar Kadhafi.

De voormalige Franse president zou in ruil voor wederdiensten zijn ingelicht over het verloop van het onderzoek naar die kwestie.

Sarkozy zou tevens hebben geprobeerd de hoge rechter Gilbert Azibert een mooie betrekking in Monaco te bezorgen, denken de onderzoeksrechters op basis van afgeluisterde telefoongesprekken tussen 'Sarko' en zijn advocaat.

In ruil daarvoor zou Azibert de ex-president van binnenuit informeren over de laatste verwikkelingen in de zaak-Bettencourt. In deze kwestie werd Sarkozy ervan verdacht misbruik te maken van de geestelijke zwakheid van de rijkste vrouw van Frankrijk, teneinde haar geld af te troggelen voor zijn campagne. Hiervoor werd hij uiteindelijk niet vervolgd.

Ernstig
De Franse premier Manuel Valls, die zegt dat de regering zich niet met het proces bemoeit, noemt de beschuldigingen tegen Sarkozy ernstig.

'Niemand staat boven de wet', zei hij tegen de televisiezender BFM. Onderzoekers baseren hun beschuldigingen deels op afgetapte telefoongesprekken. Sarkozy heeft deze afluisterpraktijken afgekeurd en vergeleken met acties die de Stasi in Oost-Duitsland uitvoerde.

Nicolas Sarkozy ontkent de beschuldigingen. Hij overweegt een politieke comeback, na zijn verkiezingsnederlaag in 2012 waarbij François Hollande president van Frankrijk werd.

Het Franse Openbaar Ministerie begon in april vorig jaar een corruptieonderzoek naar Sarkozy en onder andere twee ex-ministers.

Sarkozy werd gisteren urenlang vastgehouden en verhoord. Beeld afp
Sarkozy werd gisteren urenlang vastgehouden en verhoord.Beeld afp
Van links naar rechts: de Franse rechter Thierry Herzog, president Sarkozy en de Franse rechter Gilbert Azibert. Beeld belga
Van links naar rechts: de Franse rechter Thierry Herzog, president Sarkozy en de Franse rechter Gilbert Azibert.Beeld belga
Meer over