Nieuwscorruptiezaak

Franse oud-president Sarkozy aangeklaagd voor criminele samenzwering

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is aangeklaagd voor ‘criminele samenzwering’. Sarkozy zou in 2007 heimelijk 50 miljoen euro hebben ontvangen van de Libische dictator Khadaffi.

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy. Beeld AFP
De Franse oud-president Nicolas Sarkozy.Beeld AFP

Hij zou het geld hebben gebruikt om zijn verkiezingscampagne te financieren. Het is de vierde aanklacht tegen hem die wordt onderzocht in deze zogeheten ‘Libische affaire’. Eerder werd de oud-president in dezelfde zaak al aangeklaagd voor ‘passieve corruptie’, ‘profiteren van verduisterde publieke gelden’ en ‘illegale campagnefinanciering’.

Sarkozy, die tussen 2007 en 2012 president was, werd de afgelopen vier dagen verhoord. Justitie vindt dat er daarbij voldoende bewijs is aangetroffen om de zaak formeel verder te onderzoeken. Het onderzoek zou tot een rechtszaak kunnen leiden. Vooralsnog is de oud-president niet in staat van beschuldiging gesteld.

De ex-president ontkent alle aantijgingen. ‘Mijn onschuld wordt opnieuw met voeten getreden door een beslissing die niet op het minste bewijs voor illegale financiering is gebaseerd’, schreef hij in een statement
op zijn Facebookpagina.

De Libische affaire is niet de enige corruptiezaak waarin Sarkozy is verwikkeld. Eind november staat hij terecht in de zogeheten afluisteraffaire. De oud-president wordt ervan beschuldigd dat hij zou hebben geprobeerd geheime informatie van een hoge rechter af te troggelen. In ruil zou hij hem een post in Monaco hebben aangeboden. Het is de eerste keer in de moderne Franse geschiedenis dat een oud-president terechtstaat voor corruptie.

In maart 2021 staat Sarkozy terecht in weer een andere corruptiezaak, de zogeheten Bygmalion-affaire. In deze zaak draait het om de financiering van zijn campagne in 2012. Sarkozy wordt ervan beschuldigd dat hij dat jaar miljoenen meer uitgaf aan zijn verkiezingscampagne dan het in Frankrijk maximaal toegestane bedrag van 22,5 miljoen. Sarkozy’s partij UMP (het huidige Les Républicains) zou de extra uitgaven hebben willen verbloemen door het geld door te sluizen via het bevriende campagnebureau Bygmalion.

Meer over