Franse oppositie volledig uitgeteld

Stevent Frankrijk af op ‘de totale machtsconcentratie’ bij president Nicolas Sarkozy en diens partij, de UMP? Aan de vooravond van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen die zondag wordt gehouden, voert de oppositie dat argument aan om de schade te beperken....

Terwijl de pas gekozen president deze week in Duitsland zichtbaar genoot van het gezelschap van wereldleiders, probeerden zijn politieke vijanden hun onderlinge verdeeldheid te temperen en een vuist te maken tegen de naderende overmacht. Maar of het nu gaat om extreem-links, extreem-rechts of het politieke midden, over de gehele linie ligt de oppositie er uitgeteld bij. Een rondgang.

De Parti Socialiste. Van alle oppositiepartijen weten de socialisten zich als enigen verzekerd van een ruime afvaardiging in het parlement. Op 577 kamerzetels krijgen ze er naar verwachting tussen 115 en 155 (nu nog 150). Volgens de laatste peiling beperkt de PS het verlies, al blijft de kloof met de UMP (390 tot 430 zetels) enorm.

Die prestatie houdt verband met het vermogen om sinds de nederlaag van Ségolène Royal de vuile was enigszins binnen te houden. Alleen ‘olifant’ Dominique Strauss-Kahn, tegenstrever van Royal, repte over de ‘fouten’ die de derde nederlaag op rij (1995, 2002 en 2007) kunnen verklaren. ‘Willen we voorkomen dat we, net als het Britse Labour, 18 jaar niet regeren, dan moeten we daarover nadenken’, stelt hij. Eén fout noemde hij al: ‘We stonden te ver weg van de zorgen van de Fransen’. Dat is een harde uithaal naar Royal, die zich er juist op beriep dicht bij het volk te staan.

Royal wil zo snel mogelijk de functie van partijleider bemachtigen. Maar er zijn veel kapers op de kust, zoals de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, en Strauss-Kahn. Ook staat een handvol ambitieuze veertigers te dringen, met voorop de talentvolle, 44-jarige burgemeester Manuel Valls. Hij vindt dat ‘een nieuwe generatie alle ruimte moet krijgen’. Een hard gevecht ligt in het verschiet.

MoDem (Mouvement Démocratique, de nieuwe Democratische Beweging van de centrum-rechtse oud-presidentskandidaat François Bayrou, laat zich erop voorstaan binnen enkele weken honderdduizenden sympathisanten te hebben gekregen. Maar dat elan vertaalt zich niet in kamerzetels. Ten minste twee en hooguit zes zetels zijn voorzien, waaronder een voor de partijleider zelf.

Dat is een schrale beloning voor een man die op 22 april nog zeven miljoen kiezers trok, maar daarna zijn partijgenoten uit lijfsbehoud bij de parlementsverkiezingen vrijwel allemaal zag oversteken naar het kamp van Sarkozy. Zo stevent het parlement af op het ‘duopolie’ van UMP en PS, waar Bayrou zo fel campagne tegen voerde.

Extreem-links. De onafwendbare neergang van de PCF, de eens zo machtige communistische partij, krijgt morgen verder gestalte via een halvering van het aantal zetels tot tien, op zijn allerbest. De partij haalde zo’n slechte score bij de presidentsverkiezingen (nog geen 2 procent) dat de staat de campagnekosten nog maar gedeeltelijk vergoedt. De PCF nadert het punt waarop het tafelzilver moet worden verkocht, waaronder het grootse hoofdkantoor in Parijs.

Extreem-rechts. Geen enkele zetel valt te verwachten voor het Front National van Jean-Marie Le Pen. Die zag een miljoen kiezers bij de presidentsverkiezingen oversteken naar Sarkozy. Dat ontlokte de president de voorspelling: ‘Het Front National gaat uit elkaar klappen’. De naderende, nieuwe nederlaag vergroot die kans.

Meer over