Franse minister in het nauw

De Franse minister van Justitie Christiane Taubira ligt onder vuur. Maandag verklaarde ze niet te hebben geweten dat oud-president Sarkozy door de Franse justitie werd afgeluisterd. Ze had het in Le Monde moeten lezen, zei ze. Een dag later stelde premier Ayrault echter dat Taubira al op 26 februari op de hoogte was gesteld.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Aanvankelijk leek de afluisteraffaire vooral pijnlijk voor Nicolas Sarkozy en zijn partij, de UMP. De Franse justitie doet al jaren onderzoek naar een financiële bijdrage van de familie Kadhafi aan Sarkozy's campagne in 2007. Tijdens dit onderzoek stuitte zij op een tweede kwestie.

Een hoge rechter zou Sarkozy op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen in een derde affaire, de zaak-Bettencourt - over onrechtmatige bijdragen van de rijkste vrouw van Frankrijk aan de partijkas van de UMP. In ruil daarvoor zou Sarkozy een goed woordje doen bij de autoriteiten van Monaco, omdat rechter Azibert zijn carrière graag wilde afsluiten met een rustige baantje in de zon.

Justitie besloot Sarkozy's telefoon af te luisteren, maar merkte al snel dat hij niets bijzonders losliet. Nader onderzoek wees uit dat hij een tweede telefoon had aangeschaft, onder de schuilnaam Paul Bismuth.

Geconfronteerd met het nieuws, koos de UMP voor de tegenaanval. Partijleider Jean-François Copé suggereerde dat het afluisteren van Sarkozy politiek gemotiveerd was en dat minister Taubira er meer van wist. Taubira ontkende, maar werd even later in haar hemd gezet door premier Ayrault.

Zo schoten de socialisten op spectaculaire wijze in eigen doel. De aandacht werd verlegd van Sarkozy en de UMP naar Taubira en de Parti Socialiste.

Al vaker gaven incidenten aanleiding tot een kakofonie, waarbij ministers elkaar tegenspreken. Noch premier Ayrault noch president Hollande lijken in staat de regie in handen te houden. Ook deze keer hebben de politieke professionals van de UMP de strijd gewonnen van de amateurs van de regering, schreef Le Monde. De rechtse oppositie eist nu het hoofd minister Taubira. Die peinst niet over aftreden. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen zal president Hollande haar ook niet laten vallen, omdat ze populair is bij linkse kiezers, als de vrouw die het homohuwelijk door het parlement loodste.

undefined

Meer over