Franse minister gevild om zwijgen bij Marseillaise

Op hoge toon heeft Marine Le Pen het ontslag geëist van minister van Justitie Christiane Taubira. Volgens oppositieleider Jean-François Copé was haar positie onhoudbaar geworden. De faux pas van Taubira: niet meezingen met de Marseillaise.

Peter Giesen
De Franse minister van Justitie Christiane Taubira hield haar kaken op elkaar tijdens de Marseillaise. Beeld afp
De Franse minister van Justitie Christiane Taubira hield haar kaken op elkaar tijdens de Marseillaise.Beeld afp

Taubira nam deel aan een herdenking van de afschaffing van de slavernij. De televisiebeelden lieten zien dat zij de kaken stijf op elkaar hield, terwijl premier Valls en burgemeester Hidalgo van Parijs een aarzelend gemurmel leken te produceren. Aftreden!, twitterde UMP-afgevaardigde Geoffroy Boulard meteen.

Taubira verdedigde zich. Tijdens de ceremonie werd het volkslied gezongen door een soliste. In zo'n geval moet je niet vals gaan meekraaien. 'Sommige omstandigheden vragen om eerbiedwaardige stilte, niet om karaoke op een podium', aldus Taubira.

'Extreem geshockeerd'
Toen was de beer helemaal los: hoe durfde de minister de nationale hymne te vergelijken met een nummertje karaoke in een bar! Oppositielieder Copé toonde zich 'extreem geshockeerd, net als miljoenen Fransen'.

De woede over het 'wangedrag' van Taubira bleek selectief. Tijdens de herdenking was ook de minister van Onderwijs Benoît Hamon aanwezig, die evenmin meezong. Alle agressie in de (sociale) media werd echter gericht op Taubira. De minister van Justitie wordt gehaat door rechts omdat zij het homohuwelijk door het parlement loodste en wordt gezien als een exponent van de lakse houding tegenover criminaliteit.

Meer over