Nieuws

Franse media: ‘Tour-toeschouwer opgepakt die met bord valpartij veroorzaakte’

De toeschouwer die zaterdag tijdens de eerste etappe van de Tour de France met een kartonnen bord een massale valpartij in het peloton veroorzaakte, is gearresteerd. Dat melden de Franse omroep RTL en persbureau AFP.

Het moment vlak voordat de Duitse wielrenner tegen het bord met ‘Hup Opa Oma’ aanrijdt. Beeld Still / screenshot Eurosport
Het moment vlak voordat de Duitse wielrenner tegen het bord met ‘Hup Opa Oma’ aanrijdt.Beeld Still / screenshot Eurosport

De vrouw stond tijdens de openingsrit van Brest naar Landerneau gedeeltelijk op de weg, met in haar handen een groot kartonnen bord met daarop de tekst ‘Allez Opi Omi’, Frans voor ‘Hup Opa Oma’. De Duitse wielrenner Tony Martin van wielerploeg Jumbo-Visma kon het bord niet ontwijken en ging onderuit, waarop tientallen renners over hem en elkaar heen buitelden. De Duitse wielrenner Jasha Sütterlin moest opgeven.

Volgens de Franse omroep RTL is de vrouw, die met haar gele jas en groene petje op televisiebeelden duidelijk te zien was, woensdag door de politie aangehouden. Ze zou in de finishplaats van zaterdag in voorlopige hechtenis worden gehouden.

Om de boodschap aan haar grootouders goed in beeld te brengen, keek de vrouw niet naar het aanstormende wielrenners, maar naar de televisiecamera’s op de motoren die voor het peloton uitreden. Adjunct-directeur Pierre-Yves Thouault liet zaterdag na afloop van de etappe al weten dat Tour de France-organisator ASO een klacht had ingediend tegen de veroorzaker van de valpartij.

Onvrijwillig letsel

Na de valpartij verdween de vrouw van het toneel. Aanvankelijk was het vermoeden dat ze de Duitse nationaliteit zou hebben, maar volgens persbureau AFP is de vrouw toch van Franse komaf.

De Franse politie begon een dag later een onderzoek naar de vrouw vanwege het veroorzaken van een ‘onvrijwillig letsel met een arbeidsongeschiktheid van niet meer dan drie maanden door kennelijk opzettelijke schending van een veiligheids- of voorzichtigheidsplicht’. Getuigen werden opgeroepen zich te melden. Naar verluidt riskeert de vrouw een boete van 1500 euro.

Hekken

Vanwege coronamaatregelen reden wielrenners anderhalf seizoen lang op de openbare weg met weinig of geen supporters langs de kant. De crash was dan ook eigenlijk het gevolg van een in heuglijke gebeurtenis: de terugkeer van het publiek.

Sportief-directeur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma zei eerder tegen de Volkskrant dat wedstrijdorganisaties het plaatsen van hekken serieus zouden moeten overwegen. ‘Waar je als organisatie invloed op hebt, moet je goed regelen. Dat past bij de statuur van deze sport. Het plaatsen van 200 kilometer aan hekken zou bespreekbaar moeten zijn, al is het niet op elke kilometer van de route nodig.’

Na de eerste etappe richtte Martin, het eerste slachtoffer van de valpartij, het woord op zijn Instagram-pagina tot het wielerpubliek: ‘Aan alle mensen langs de kant van de weg die denken dat de Tour de France een circus is, aan hen die alles riskeren voor een selfie met een peloton dat 50 kilometer per uur rijdt (...) en aan de mensen die denken dat het een goed idee is om een bord boven de weg houden terwijl het peloton passeert, wil ik met klem vragen: respecteer alsjeblieft de renners en de Tour. Gebruik je hoofd of blijf thuis!’

Ook in de Tour-etappes van de afgelopen dagen waren er veel valpartijen, overigens zonder betrokkenheid van toeschouwers. In drie etappes vielen in totaal zeven van de 184 gestarte renners uit omdat ze tegen het asfalt gesmakt waren. Nog eens 23 renners moesten de dokter of het ziekenhuis bezoeken. Uit protest tegen de gebrekkige veiligheidsregels in de wielersport gingen de overgebleven renners van het wielerpeloton dat momenteel door Frankrijk trekt, daarom een minuut van hun fiets.

Meer over