Franse kunstenaar sluit zich week lang op in enorme rots: 'Mythische ervaring'

Zelf beschouwt Abraham Poincheval het beslist niet al zijn zoveelste stunt. De Franse performancekunstenaar ziet het meer al een 'mythische ervaring'. Een naar eigen zeggen innerlijke reis om erachter te komen hoe de wereld in elkaar steekt en een brok steen veroudert. Dus heeft Poincheval zich woensdag laten opsluiten in een uitgehakt gat van een enorme kalkstenen rots. Een week lang wil hij in de rots doorbrengen, waarna de kunstenaar weer tevoorschijn zal komen. Daarna wil hij met zijn eigen lichaam een paar eieren proberen uit te broeden.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Abraham Poincheval Beeld reuters
Abraham PoinchevalBeeld reuters

Decor van Poinchevals opmerkelijke project is Palais de Tokyo, het museum voor hedendaagse kunst in Parijs. Bezoekers zien er de twaalf ton zware rots waarin de Franse kunstenaar een week lang probeert te overleven. Hiervoor heeft hij water, wat gedroogd vlees en soep mee de kalkstenen rots - die hijzelf 'Pierre' ('Steen') heeft gedoopt - in genomen.

Daarnaast is een gaatje uitgehakt bij wijze van ventilatie, een gaatje als toiletmogelijkheid en een mobiele telefoon voor mogelijke noodgevallen. Verder is de voormalige assistent van de bekende kunstenares Marina Abramovic aan zichzelf overgeleverd. Als een kuiken in een ei voordat hij ter wereld komt.

Ziedaar de verbinding met zijn vervolgproject 'Oeuf' (Ei), waarbij Poincheval in een glazen doos zal zitten en kippeneieren zal proberen uit te broeden. De verwachting is dat dit drie tot vier weken zal duren. Mocht de Franse kunstenaar erin slagen om inderdaad kuikens ter wereld te brengen, zullen deze naar de boerderij van zijn ouders worden overgebracht.

Beer

Poincheval (44) weet elke keer weer met zijn opmerkelijke performances de aandacht op zich te vestigen. Zo sloot hij zich twee jaar geleden op in een grote plexiglazen fles van zes meter groot en liet hij zich meevoeren over de Rhône-rivier. In 2014 leefde hij twee weken lang in het karkas van een beer en voedde zich net als het dier dat zou hebben gedaan met wormen en kevers.

Daarnaast besloot hij in Rennes en Parijs om een week lang onder de grond te leven. Poincheval wilde ervaren hoe het zou zijn om een 'menselijke mol' te zijn. Ook doorkruiste hij met een vriend Frankrijk, waarbij de kunstenaar het zichzelf oplegde om slechts in een rechte lijn te reizen.

Abraham Poincheval naast het karkas van de beer waarin hij zich twee weken lang liet opsluiten. Beeld afp
Abraham Poincheval naast het karkas van de beer waarin hij zich twee weken lang liet opsluiten.Beeld afp
Meer over