Franse komiek de cel in voor aanzetten tot haat

De Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala is woensdag veroordeeld tot twee maanden celstraf en een boete van 9000 euro. De rechtbank in Luik bestrafte hem voor discriminerende en antisemitische uitlatingen tijdens een optreden in Herstal (provincie Luik) in maart 2012 en voor het aanzetten tot haat.

null Beeld epa
Beeld epa

Dieudonné moet bovendien op eigen kosten het vonnis laten publiceren in de Franstalige kranten La Libre Belgique en Le Soir, zo bepaalde de rechter. Het Openbaar Ministerie had een halfjaar cel tegen de komiek geëist. Hij was vorige maand niet aanwezig bij de rechtszaak en nu ook niet bij de uitspraak.

Dieudonné staat bekend als een antisemiet en is in Frankrijk al vaker veroordeeld. Zo nodigde hij in december 2008 een prominente holocaustontkenner uit op het podium en liet hem een prijs overhandigen door iemand die verkleed was als concentratiekampgevangene. Bijna een jaar later werd hij door de Franse rechter veroordeeld wegens haatzaaien tot een boete van 10 duizend euro.

Amedy Coulibaly
In februari van dit jaar eiste de procureur in Parijs een boete van 30 duizend euro tegen tegen Dieudonné wegens het goedpraten van terrorisme. Hij stond toen voor de rechter omdat hij gezegd dat hij zichzelf 'Charlie Coulibaly' voelde, naar Amedy Coulibaly, die in januari vier Joden doodschoot in een kosjere supermarkt.

Begin 2014 werd zijn show Le Mur verboden wegens antisemitisme, op aandringen van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls. Daarnaast is hij verwikkeld in een groot aantal rechtszaken wegens belastingontduiking en malversaties.

Vrije meningsuiting
Tegen het vonnis van de Franse rechter had Dieudonné bezwaar gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar zijn beroep werd begin deze maand afgewezen. Het Europees Hof ordeelde dat antisemitisme en ontkenning van de Holocaust niet worden beschermd door het recht op vrije meningsuiting. In de uitspraak refereerde de rechter ook aan de wens van de komiek om 'de grootste antisemitische bijeenkomst sinds de vorige wereldoorlog' te organiseren als show. Dat is volgens de rechtbank geen show, maar een uiting van een ideologie.

'Waarom wordt komiek opgepakt en kan Charlie Hebdo zijn gang gaan?'

In de nasleep van de terreurgolf van Charlie Hebdo pakte de Franse justitie iedereen die terrorisme goedpraat of verheerlijkt keihard aan. Komiek Dieudonné moest voor de rechter verschijnen en 54 mensen werden opgepakt. Niet iedereen had daar begrip voor. Meet de Franse overheid met twee maten? Een analyse van correspondent Peter Giesen.

Meer over