Franse islamisten vechten in Irak

Na maanden van onduidelijkheid is de Franse politie er nu zeker van dat jonge islamisten vanuit Frankrijk zijn vertrokken om in Irak te vechten....

Redouane was lid van een extremistische moslimgroep in de Parijse regio. Eind juli vernamen de Franse inlichtingendiensten van de dood van een Fransman in Falluja, het hart van de soennitische driehoek. Bij een bombardement van 17 juli op de stad, waar zelfs onder Saddam conservatieve wahhabitische moslims al grote invloed hadden, was de man gedood. Het zou een islamistische militant zijn die met zijn 'Arabische broeders' wilde meestrijden in de jihad tegen de VS.

Zijn broer Boubaker (21) vertrok in 2003 naar Syrië om er religie en Arabisch te studeren, een voorwendsel om naar Irak door te reizen. Een 'Maghrebijnse vriend' ontving hem. Boubaker werd al snel uitgewezen naar Tunesië vanwaar hij naar Frankrijk reisde. Begin dit jaar reisde hij, nu samen met zijn broer, weer naar Syrië in een nieuwe poging. De Syrische politie ondervroeg Boubaker aan de grens met Irak. Redouane lukte het echter naar Falluja te gaan. Volgens de Franse autoriteiten zit Boubaker nog in een Syrische gevangenis en heeft toegegeven 'om humanitaire redenen' naar Irak te hebben gewild.

Volgens Franse deskundigen is er nog geen Frans netwerk van jihad-strijders in Irak, zoals wel uit andere Europese landen. Maar ten minste twee Fransen verblijven nog in Falluja en minstens twaalf hebben de reis naar Irak ondernomen om zich aan te sluiten bij de jihad-strijders die onder leiding staan van Abu Musab al-Zarqawi. De meerderheid van hen is van Tunesische afkomst. Al-Zarqawi heeft vorige week trouw gezworen aan Al-Qa'ida. Een dag later liet hij via internet weten dat zijn terreurorganisatie niet langer Tawhid wal Jihad (eenheid en heilige oorlog) heet, maar 'Al-Qa'ida in het Land van de Twee Rivieren' (Eufraat en Tigris).

Britse jihad-strijders trekken vooral via Saudi-Arabië naar Irak onder het mom van het maken van een pelgrimstocht naar Mekka en Medina. Daarnaast zijn er individuen in Algerije, Iran en Syrië die hulp en onderdak bieden aan de Europese jihad-strijders.

De twee broers bezochten regelmatig een fundamentalistische groep salafisten (navolgelingen van de eerste generatie moslims) die met geweld een moskee in Parijs hadden overgenomen. Daar werd ook voor de jihad gerekruteerd. De strijders, zo blijkt uit telefoongesprekken, vertrokken uit Frankrijk en Tunesië via Syrië. Het contact van de twee broers en de moskee in Syrië was een en dezelfde.

Een van de leiders van de moskee in Parijs ontving deze zomer een sms-je uit Irak van een Franse bekeerling: 'de groep is goed gearriveerd, ik meld me als ik iets nodig heb.'

Meer over