Franse historie

Bijna iedereen heeft weleens gehoord van Jeanne d'Arc. De maagd die in de 16de eeuw de radeloze Fransen voorging bij de belegering door de Engelsen van Orléans. Met succes. Ze werd heilig verklaard. De slag om Parijs in 1530 kon zij niet winnen, hetgeen leidde tot haar dood.

Bijna 1.100 jaar eerder (in 451) dreigde ook een belegering van Parijs: door de Hunnen onder leiding van Attila. Ook toen was er een jonge vrouw die de leiding nam: ene Geneviève. Ze overtuigde de Parijzenaren om niet te vluchten maar de bruggen te slopen. Attila droop af. Geneviève werd de patroonheilige van Parijs.

Werd Jeanne begin dit jaar geëerd met een Franse zegel, nu is Geneviève aan de beurt: in een blokje samen met een zegel voor koning Clovis I (466-511). Clovis geldt als stichter van Frankrijk met Parijs als hoofdstad.

Nog een stukje geschiedenis. Frankrijk en Andorra geven volgende week een zegel uit. Andorra was lang een bron van ruzie tussen Fransen en Spanjaarden. Al in 1278 werd gekozen voor een vreedzame oplossing met twee 'co-prinsen'.

Die situatie bestaat nog steeds. De Franse co-prins is nu de president. Aan Spaanse zijde heerst de bisschop van Seo d'Urgell.

undefined

Meer over