Franse band Noir Désir verbiedt Friese rockopera

SJORS KOEVOETS

AMSTERDAM - De Franse rockband Noir Désir heeft de opvoering van de Friese rockopera Swart Langstme verboden. De band wilde niet dat haar nummers werden gebruikt in de voorstelling, die gaat over de moord die leadzanger Bertrand Cantat pleegde op zijn vriendin. Een aangepaste vorm ging zaterdag in Leeuwarden in première en krijgt extra voorstellingen.

Het kort geding dat Noir Désir via platenmaatschappij Universal dreigde aan te spannen tegen de kleine Friestalige productie kwam voor theatermaker en muzikant Marius de Boer als een grote verrassing. 'De zaak ligt in Frankrijk blijkbaar nog erg gevoelig', zegt hij.

Diverse Franse kranten hadden via Facebook opgepikt dat er een rockopera over Noir Désir en de moord zou komen. De bandleden schakelden daarop hun platenmaatschappij Universal Music in om de opvoering te voorkomen, een week voordat Swart Langstme in première zou gaan.

Rockband Noir Désir was eind jaren negentig en begin jaren nul erg populair in Frankrijk. Hun bekendste album Des visages des figures uit 2001 werd dubbel platinum. In 2003 vermoordde leadzanger Bertrand Cantat zijn vriendin, actrice Marie Trintignant, nadat hij haar had betrapt had met een amoureus sms-bericht van haar ex-man. In een hotelkamer in Vilnius sloeg hij haar onder invloed van alcohol en drugs zo hard in elkaar, dat ze overleed. Frankrijk was weken in de ban van deze zogenoemde crime passionnel. Cantat kwam in 2007 vrij op voorwaarde dat hij nooit over de moord mocht zingen.

De band wil Swart Langstme verbieden vanwege de koppeling van hun songs met het moordverhaal. De eerste reactie van De Boer was om voet bij stuk te houden, omdat het verhaal waar gebeurd is. Toch heeft hij uiteindelijk besloten aan de eis te voldoen. 'Wij zijn een kleine productie. We wilden niet het gedoe van een kort geding of een schadeclaim', legt hij uit. Alle nummers van Noir Désir heeft hij daarom vervangen door nummers van zijn eigen band, Mariusz en de Muzikanten.

Het was volgens De Boer een hele klus om de voorstelling in slechts drie dagen aan te passen. Desondanks is Swart Langstme zaterdag in een uitverkocht Poppodium Romein in Leeuwarden in première gegaan. Volgens De Boer ging het 'geweldig'.

Swart Langstme zou eigenlijk eenmalig worden opgevoerd maar De Boer belooft dat er spoedig meer voorstellingen zullen komen. 'We zoeken nog uit waar en wanneer.'

undefined

Meer over