Franse advocaat wil gesprek met Saddam Hussein

De Franse advocaat Jacques Vergès wil zijn nieuwste cliënt, Saddam Hussein, ontmoeten 'onder bescherming van het Internationale Rode Kruis'.

Volgens Vergès is hij schriftelijk benaderd met het verzoek de verdediging van Saddam op zich te nemen. De brief was ondertekend door Ali Barzane el Tikriti, zoon van een halfbroer van de verdreven Iraakse leider. Saddam zelf bevindt zich als krijgsgevangene in handen van de Amerikaanse bezettingsmacht.

De door de Amerikanen benoemde voorlopige Bestuursraad is bezig een speciaal strafhof op te richten voor Saddam en zijn naaste medewerkers. De aanklachten tegen Saddam zullen waarschijnlijk berusten op zijn gebruik van gifgas tegen Iraanse soldaten en Iraakse Koerden, en op het neerslaan van Koerdische en shi'itische opstanden in 1991.

Dat Saddam in december door de Amerikanen in Tikrit werd ontdekt, was te danken aan het doorslaan van een van zijn belangrijkste lijfwachten, Mohammed Ibrahim Omar al-Musslit. Dat meldde het BBC-programma Panorama zondagavond.

De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal-majoor Raymond Odierno, zei - overigens zonder de naam van de tipgever te bevestigen - dat de bron van de informatie 'niet was gemarteld'. Maar omdat de man de aanwijzingen niet vrijwillig heeft gegeven, zal de uitgeloofde beloning van 25 miljoen dollar zijn neus voorbijgaan.

Meer over