Frans noodlot

Wanhoop is een vorm van ijdelheid. Als een leraar dat tegen een leerling zegt, dan weet je dat je in een Franse film zit. En Noce blanche uit 1989 is een op en top Franse film. Bruno Cremer is docent filosofie op een middelbare school in Saint-Étienne. Hij raakt gebiologeerd door de alleen wonende dochter van een psychiater en een suïcidale moeder, die op haar beurt verliefd op hem wordt. Dankzij zijn zorg verbeteren haar schoolprestaties, maar wanneer haar verliefdheid door hem wordt beantwoord, wordt een noodlottige ontwikkeling in gang gezet.

Net als zijn bekendste films De bruit et de fureur (1988) en Choses secrètes (2002) gaat Noce blanche over een gebutste jongere die overeind probeert te blijven in een maatschappij die geen rekening houdt met mensen die niet aan haar normen (willen) voldoen. Typisch Frans is dat Jean-Claude Brisseau (1944) zijn film overgiet met een filosofische saus ('Ze doorziet de futiliteit van het leven en doorziet wat écht belangrijk is', zegt de leraar over de leerlinge tegen zijn vrouw), de personages op alle momenten diepzinnig laat praten en een vrije moraal onbevooroordeeld tegemoet treedt.

Noce blanche (Jean-Claude Brisseau, 1989)

Arte, 23.40-01.10 uur.

Something Borrowed

(Luke Greenfield, 2011) Een avondje romantische komedie op vrouwenzender Net 5. Geen al te beste selectie helaas, ook al speelt in de eerste Kate Hudson (Almost Famous, Glee) een van de hoofdrollen. Hudson is Darcy, de blonde vriendin van brunette Rachel (Ginnifer Goodwin). De laatste is verliefd op de man met wie de eerste gaat trouwen en dat allemaal in de betere kringen van Manhattan en The Hamptons. Stuk voor stuk vertrouwde ingrediënten in een verhaal dat even vertrouwd wordt afgewikkeld.

Net 5, 20.30-22.45 uur.

A Lot Like Love

(Nigel Cole, 2005) Na zijn succesvolle speelfilmdebuut Calendar Girls, over een groep oudere dames (onder wie Helen Mirren en Julie Walters) die een naaktkalender maken voor een goed doel, ging de Engelsman Nigel Cole verder op het veilige pad van de romantische komedie, nu voor een jongere doelgroep. Amanda Peet (het slechte meisje) en Ashton Kutcher (de brave jongen) ontmoeten elkaar heftig in het vliegtuig van Los Angeles naar New York, maar constateren ieder voor zich toch dat ze bepaald niet voor elkaar geschapen zijn. Dankzij de ijzeren wetten van de romkom weten wij beter. Zij doen er een mooie symbolische zeven jaar over om die wetten te leren kennen. Aan het belangrijkste criterium voor dit soort films voldoet A Lot Like Love: de chemie tussen de hoofdrolspelers.

Net 5, 22.45-00.52 uur.

Disturbia

(D.J. Caruso, 2007) Zijn iTunes door zijn moeder geblokkeerd. Zijn Xbox live afgesloten. Het tv-snoer doorgeknipt. En dat terwijl Kale (Shia LaBeouf) al aan huis gekluisterd is door een enkelband: de puber is veroordeeld tot elektronisch huisarrest. In de thriller Disturbia, een luchtige, moderne tienerversie van Hitchcocks Rear Window, dient techniek er nu eens niet toe om het verhaal voor een jonge doelgroep te verhippen, maar maakt het deel uit van bepaalde plotwisselingen. Immers: pas als zijn elektronische vermaak is afgepakt, begint hij uit verveling zijn buren te bespieden. Als Kale er vervolgens van overtuigd raakt dat zijn buurman een seriemoordenaar is, stuurt hij zijn buurmeisje en zijn beste vriend op onderzoek uit.

BBC 1, 00.35-02.15 uur.

undefined

Meer over