FRANKRIJK

In Musée des Beaux-Arts zijn 300 schilderijen, sculpturen, foto's en architectuurtekeningen samengebracht uit de periode 1900-1938, afkomstig uit de nationale galerie van Praag....

Dijon

Duinkerken

Het Musée d'art contemporain is t/m 25 januari 1998 geheel gewijd aan keramiek van twee heel verschillende kunstenaars, Betty Woodman en Claudi Casanovas.

Parijs

Op 1 oktober opende in Espace Eiffel-Branly, aan de voet van de Eiffeltoren, de FIAC (Foire Internationale d'Art Contemporain), de jaarlijkse beurs voor hedendaagse kunst. Er doen meer dan 130 galleries aan mee: zestig uit Frankrijk en zeventig uit andere landen. Zwitserland is eregast en vaardigde 17 galeries uit. De beurs duurt tot en met 5 oktober en is geopend van 12 tot 20 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 20 uur.

In het Institut Néerlandais Rembrandt et son école, een tentoonstelling van honderd tekeningen uit de Frits Lugt-collectie, waarvan vijftig van de meester zelf, van 2 oktober t/m 30 november. Met de tentoonstelling La Pierre qui vole brengt het instituut een hommage aan Spinoza. Het instituut selecteerde werk van acht Nederlandse kunstenaars die zich lieten inspireren door deze filosoof: o.a. Jan Andriesse, Tom Claassen, Lidwien van de Ven.

Het decor (Gilles Aillaud) en de regie (Klaus Michael Grüber) van Wagners Parsifal, zoals die deze en volgende maand in het Théâtre du Chatelet wordt uitgevoerd, werden overgenomen van de Nederlandse Opera. Semyon Bychkov leidt het orkest van Parijs. In de hoofdrollen Matti Salminen, Waltraud Meier en Poul Elming (Parsifal). Voorstellingen op 3, 6, 9 en 12 oktober.

In Musée Jeu de Paume een overzicht van de Franse beeldhouwer César, beroemd om zijn 'compressions dirigées': samengeperste autowrakken, t/m 14 oktober.

Meer over