FRANKRIJK

In het Musée d'art moderne et d'art contemporain tot en met 8 juni een groot retrospectief van Man Ray (1912-1976)....

Nice

Parijs

In Musée national des Arts d'Afrique et d'Océanie de tentoonstelling Arts du Nigeria. Met ruim tweehonderd objecten, variërend van houten koppen en maskers tot ijzeren scepters. Avenue Daumesnil 293, t/m 18 augustus.

In het Institut Néerlandais (Rue de Lille 121) de tentoonstelling Van Dongen retrouvé, die eerder in Lyon was. De werken op papier van Kees van Dongen zijn tot en met 8 juni te zien.

Het Centre Pompidou brengt een retrospectief van Japanse films. Tot eind september worden meer dan tweehonderd films getoond, de grote klassieke en minder bekende. Er is bovendien een tentoonstelling over Histoire du Cinema Japonais.

In het Musée d'art moderne de la ville de Paris de expositie Années 30 en Europe, le temps menaçant 1929-1939, t/m 25 mei.

In het Grand Palais tot en met 14 juli de grote tentoonstelling Paris-Bruxelles, Bruxelles-Paris. Over de artistieke uitwisseling tussen beide steden.

In Musée d'Orsay de expositie Auguste Préault (1809-1879) sculpteur romantique. Préault wordt wel 'de Delacroix van de beeldhouwkunst' genoemd. Zijn oeuvre omvat onder andere portretten, monumentale sculpturen en grafmonumenten (t/m 18 mei).

In het Grand Palais een grote tentoonstelling over zes eeuwen kunst uit Cambodja, Angkor et dix siècles d'art Khmer. Tot en met 26 mei.

In het Musée d'Orsay tot half juli een kleine tentoonstelling over de schrijver Emile Verhaeren en zijn musée imaginaire.

Le Miroir noir, Sources photographique in het Musée Picasso (Rue de Thorigny) is een tentoonstelling met foto's van Picasso (t/m 9 juni).

In het Institut du Monde Arabe (Rue des Fossés-Saint-Bernard) een tentoonstelling van hedendaagse Palestijnse kunstenaars. Artistes Palestiniens contemporains, t/m 25 mei.

In Jeu de Paume (Place de la Concorde) tot en met 18 mei een retrospectief van de Spaanse beeldhouwer Jorge Pensa, met werk uit 'Atelier Calder'.

Landschappen, stillevens en portretten van de Franse schilder Gilles Sacksick in het, vreemd genoeg, weinig bezochte atelier van de Franse beeldhouwer Antoine Bourdelle, waaraan onlangs een nieuwe vleugel werd toegevoegd. Museé Antoine Bourdelle (Rue Antoine Bourdelle 16), t/m 16 juni.

Saint-Etienne

Musée d'Art Moderne presenteert vanaf volgende week een overzicht van de Praagse kunstenaar Viktor Pivovarov (23 mei t/m 7 september).

Straatsburg

In het Musée de l'Oeuvre Notre-Dame een groot retrospectief van de barokke stillevenschilder Sebastian Stoskopff (1597-1657), t/m 15 juni.

Meer over