Frankrijk zet dertig Russische hooligans land uit

De Franse autoriteiten wijzen Russische hooligans uit die zouden hebben deelgenomen aan de rellen in Marseille. Ze 'vormen een gevaar voor de openbare orde' en worden daarom dinsdag de grens overgezet, lieten de autoriteiten van het departement Alpes-Maritimes volgens Franse media weten.

Russische supporters afgelopen zaterdag in het stadion in Marseille. Beeld ap
Russische supporters afgelopen zaterdag in het stadion in Marseille.Beeld ap

Dinsdagochtend hield de politie een dertigtal Russische supporters staande die zich hadden verzameld in een hotel vlak bij Cannes, schrijft de krant Nice Matin.

Het hoofd van de Russische Unie van Voetbalsupporters, Aleksandr Sjprygin, zei vanochtend tegen persbureau Reuters dat het om bijna vijftig Russische voetbalfans gaat. Volgens Sjprygin heeft de Franse oproerpolitie een bus met supporters aangehouden die onderweg waren naar Lille, waar Rusland woensdag de EK-wedstrijd tegen Slowakije speelt. 'Ze willen bijna vijftig mensen het land uitzetten, onder wie ook vrouwen die niks met de rellen te maken hebben'.

'De politie probeert nu goed te maken wat ze drie dagen geleden fout deden. We zitten in een bus in Cannes, de weg wordt geblokkeerd door de oproerpolitie. We gaan voorlopig nergens heen en wachten op het consultaat', aldus Sjprygin.

Vorige week kwam het in Marseille dagenlang tot heftige botsingen tussen Russische hooligans en Engelse voetbalfans. Ook zaterdag tijdens de onderlinge EK-wedstrijd in het Stade Vélodrome ging het mis. Zowel de Engelsen als de Russen trokken daarna vanuit het zuiden van Frankrijk naar het noorden.

'Ultra's' uit Rusland

Opvallend getraind en gespierd waren de Russische hooligans die een bliksemaanval uitvoerden op hun Engelse tegenhangers. Lees hier het profiel. (+)

Lees ook: Frankrijk beantwoordt gevechten hooligans met alcoholverbod

Zorgen om veiligheid

De Engelse voetbalbond FA maakt zich zorgen om de veiligheid in Lens, de Franse stad waar de nationale ploeg donderdag tegen Wales speelt. Voorzitter Greg Dyke heeft in een open brief aan de Europese federatie UEFA opgeroepen om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

'We hebben serieuze zorgen over de huidige maatregelen voor de komende dagen', aldus Dyke. Franse autoriteiten verwachten veertig- tot vijftigduizend Britse supporters in Lens.

Het UEFA-bestuur dreigt Engeland en Rusland uit het toernooi te zetten als hun supporters zich opnieuw misdragen. Bondscoach Roy Hodgson en aanvoerder Wayne Rooney van de 'Three Lions' deden maandag een oproep aan de fans om toch vooral uit de problemen te blijven.

'Terwijl wij hard ons best doen om het gedrag van onze supporters positief te beïnvloeden, hebben we serieuze zorgen om de veiligheidsmaatregelen in Lens voor de komende dagen', zegt Dyke. 'Wij roepen de autoriteiten in Lille en Lens op om samen met een gecoördineerd en effectief plan te komen. We willen daar uiteraard onze bijdrage aan leveren.'

Volgens de FA waren de maatregelen in Marseille onvoldoende. 'Supporters konden vuurwerk meenemen het stadion in en er was onvoldoende scheiding tussen de Engelse en Russische fans', aldus Dyke.

Britse supporters vegen traangas uit hun ogen, afgelopen weekend in Marseille. Beeld epa
Britse supporters vegen traangas uit hun ogen, afgelopen weekend in Marseille.Beeld epa
Britse supporters zaterdag in de haven van Marseille. Beeld epa
Britse supporters zaterdag in de haven van Marseille.Beeld epa
Meer over