NieuwsHongkong

Frankrijk wil niet meer uitleveren aan Hongkong uit protest tegen Chinese veiligheidswet

Frankrijk weigert zijn uitleveringsverdrag met Hongkong te ratificeren. Daarmee sluit Parijs zich aan bij een reeks landen die wegens bezwaren tegen een nieuwe nationale veiligheidswet die de Chinese regering onlangs aan Hongkong oplegde, zijn gestopt met uitlevering.

Mensen op straat in Hongkong.Beeld AFP

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken maakte dit maandag bekend. Het Franse uitleveringsverdrag met Hongkong dateert uit 2017. De Chinese regering heeft nog niet gereageerd.

Het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland hebben direct na de invoering van de wet een maand geleden hun uitleveringsverdragen met Hongkong opgeschort. Duitsland volgde na de arrestatie van enkele jonge activisten in Hongkong en het uitstellen van de verkiezingen vorige week. De veiligheidswet voorziet in straffen tot maximaal levenslang voor separatisme, opruiing en heulen met buitenlandse machten. Dit geldt niet alleen voor inwoners van Hongkong en op Hongkongs grondgebied, want volgens artikel 38 van de wet moet iedereen, overal ter wereld, zich aan deze veiligheidswet houden. Op grond daarvan vaardigde Hongkong vrijdag daarom ook zes  arrestatiebevelen uit tegen activisten in het buitenland, waaronder een Amerikaans staatsburger.

Volgens critici is de wet zo draconisch dat die een einde maakt aan de speciale vrijheden van de voormalige Britse kroonkolonie, maar wat China betreft voorkomt de veiligheidswet juist dat Hongkong een bolwerk voor ‘terroristen’ en hun internationale sponsoren wordt.

Meer over