Frankrijk stuurt Elle van Paul Verhoeven in voor Oscars

Frankrijk stuurt de film Elle van Paul Verhoeven in voor de Oscars in de categorie beste niet-Engelstalige film. Met de inzending maakt Verhoeven nog niet meteen kans op een Oscar, op 24 januari volgend jaar worden de nominaties voor de prijzen bekendgemaakt. Voor die tijd moet Elle nog op een shortlist terecht zien te komen.

Een fan neemt een foto met actrice Isabelle Huppert, rechts regisseur Paul Verhoeven, voor de vertoning van Elle op het filmfestival van San Sebastian. Beeld epa
Een fan neemt een foto met actrice Isabelle Huppert, rechts regisseur Paul Verhoeven, voor de vertoning van Elle op het filmfestival van San Sebastian.Beeld epa

Dat Frankrijk een film instuurt die niet is geregisseerd door een regisseur uit eigen land is bijzonder; vrijwel alle Franse inzendingen werden geregisseerd door een Franse regisseur. In 1972 zond het land voor het laatst (en voor het eerst) een film in die niet geregisseerd werd door een Fransman: La Charme discret de la bourgeoisie was van de hand van de Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel. De rest van de Franse inzendingen zijn altijd van de hand van een Franse regisseur geweest.

Het gebeurt ook niet vaak dat één regisseur met films van verschillende bodems succes boekt. De Nederlandse film Zwartboek (2006) won drie Gouden Kalveren en schopte het tot de shortlist van de Oscarinzendingen voor beste niet-Engelstalige film. In 2008 werd de film tijdens het Nederlands Film Festival verkozen tot de beste Nederlandstalige film aller tijden. Verhoevens Basic Instinct (1992), een Hollywoodproductie, is een van de meest succesvolle films uit de jaren '90 - als het althans om opbrengst door kaartverkoop gaat.

Elle is de eerste Franse film van Verhoeven, waarin steractrice Isabelle Huppert een zakenvrouw speelt die zint op wraak op haar verkrachter. De film is een bewerking van de in 2012 gepubliceerde roman Oh... van de Armeens-Franse schrijver Philippe Dijan. De regisseur nam alleen zijn editor Job ter Burg mee, cast en crew van de film zijn verder Frans.

De film, Verhoevens eerste grote publieksfilm sinds Zwartboek, ging op 21 mei van dit jaar in première bij het internationale filmfestival van Cannes. Daar viel Elle niet in de prijzen, maar zorgde wel voor een opleving in het verder wat ingezakte festival, schreef filmverslaggever Bor Beekman. Veel gelach en applaus, een eindeloze staande ovatie (Verhoevens eega Martine Tours klokte zeventien minuten) na de galapremière en veel jubelrecensies. Vakblad Variety noemde Elle 'mogelijk de beste film in Verhoevens carrière', die verder films omvat als Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Basic Instinct.

De Oscars worden op 26 februari volgend jaar uitgereikt, een maand eerder wordt bekendgemaakt welke films genomineerd worden in de verschillende categorieën. Nederland heeft de film Tonio, naar de roman van A. F. Th. van der Heijden, ingestuurd in de categorie voor beste niet-Engelstalige film.

Recensie: Elle is veel speelser en gedurfder dan de concurrentie *****

Paul Verhoeven begeeft zich met Elle niet enkel ver boven het Nederlandse speelfilmniveau, maar blaast ook de jaaroogst aan Franse arthouse aan gort. Elle is strak geregisseerd en energiek, met een sublieme Franse cast en gemengde invloeden.

'In Paul Verhoevens films zit iets onbeschaamds'

Isabelle Huppert speelt een verkrachte vrouw die zint op wraak in Paul Verhoevens film Elle, die lovend werd ontvangen tijdens het filmfestival in Cannes. De Volkskrant sprak haar. 'Zijn manier van filmen zie ik als een vorm van actieschilderen: hij gooit onderwerpen op je af, wij brengen het samen.' (+)

'Ik ben geboren in Nederland. But now... Je suis français!'

Paul Verhoevens laatste film Elle beleefde zijn wereldpremière tijdens het festival van Cannes. Zijn biograaf Rob van Scheers maakte deel uit van het gevolg van de Nederlandse regisseur en schetst de belevenissen van 'Team Verhoeven'. Minidagboek van een zegetocht in Zuid-Frankrijk. (+)

Meer over