Frankrijk stopt steun Guinee na bloedbad

Frankrijk heeft zijn militaire samenwerking met Guinee opgeschort nadat een bloedbad aangericht door militairen aan ruim 150 mensen het leven heeft gekost.

Het Franse besluit volgt op het bloedig neerslaan van een betoging maandag door Guineese militairen alsook diverse berichten van mensenrechtenorganisaties en de oppositiepartij dat op grote schaal vrouwen zijn verkracht.

De verkrachtingen begonnen in het stadion in de hoofdstad waar circa 50 duizend betogers protesteerden tegen de staatsgreep vorig jaar december door legerleider Moussa ‘Dadis’ Camara en diens plannen om eind januari aan de presidentsverkiezingen in Guinee mee te doen.

Militairen verkrachtten vrouwen in het openbaar in het stadion, in legerbarakken, politiebureaus en in buitenwijken van de stad, aldus een woordvoerder van een Guinese mensenrechtenorganisatie. In het stadion openden militairen het vuur op de betogers. ‘Soldaten schoten overal en ik zag mensen neervallen, aldus een oppositielid die ooggetuige was. ‘Vrouwen werden uitgekleed. Soldaten stopten hun geweren in de vagina’s van deze vrouwen.’

Zeker 157 mensen zijn maandag omgekomen en meer dan 1.250 personen zijn gewond geraakt, aldus mensenrechtenorganisaties. In het hoofdstedelijk Donka-ziekenhuis lagen eindeloze rijen gewonden, sommigen neergeschoten, anderen grof in elkaar geslagen. Een arts, die uit vrees voor zijn leven zijn naam niet durfde te geven, vertelde dat er al meer dan honderd lichamen in het mortuarium lagen.

Legerleider Camara heeft laten weten dat het geweld het werk is geweest van ‘onbeheersbare elementen’ in het leger. Camara greep vorig jaar de macht nadat dictator Lansana Conté was overleden. Aanvankelijk liet de legerleider weten niet te zullen meedoen aan de presidentsverkiezingen, maar de laatste tijd gaf hij aan dat hij het recht heeft om mee te doen als hij dat zou willen.

De oppositie wil echter dat Guinee niet langer door een militair wordt geleid en riep in het stadion op tot democratie. ‘We zijn bereid ons leven te geven om ervoor te zorgen dat het leger niet langer het land leidt’, zei voormalig premier Sidya Touré, die maandag gearresteerd werd, maar dinsdag weer werd vrijgelaten en zijn huis geplunderd aantrof.

Het geweld heeft zich dinsdag verspreid door de hoofdstad Conakry. ‘Militairen trekken de buitenwijken in, stelen spullen en verkrachten vrouwen’, zei de woordvoerder.

Kapitein Moussa Dadis Camara (AFP) Beeld
Kapitein Moussa Dadis Camara (AFP)
Meer over