Frankrijk moet Kosovaarse ex-premier vrijlaten, nog geen beslissing over uitlevering

Frankrijk moet ex-premier Ramush Haradinaj van Kosovo vrijlaten. Dat heeft de rechtbank van de Franse stad Colmar bepaald. Haradinaj werd vorige week op een Franse luchthaven opgepakt vanwege een openstaand Servisch arrestatiebevel.

Haradinaj verlaat de rechtbank Beeld ap
Haradinaj verlaat de rechtbankBeeld ap

De 48-jarige Haradinaj mag van de rechtbank de gevangenis verlaten, maar moet wel in Frankrijk blijven. Hij staat onder gerechtelijk toezicht totdat er een besluit wordt genomen over zijn uitlevering aan Servië, waar het land om gevraagd heeft.

Servië wil Haradinaj op eigen grond berechten omdat ze hem verantwoordelijk houden voor oorlogsmisdaden tijdens de Kosovo-oorlog eind jaren negentig, toen hij commandant van het Kosovaarse Bevrijdingsleger was. Hij zou zijn land hebben willen zuiveren van etnische Serviërs. Haradinaj, door Kosovaren bewonderd en geliefd, werd echter door het Joegoslavië-tribunaal twee keer vrijgesproken van moord, verkrachting en marteling tijdens de oorlog. Zijn verantwoordelijkheid voor de misdaden kon niet worden bewezen.

De huidige president van Kosovo, Hashim Thaci, sprak vorige week schande van de 'illegale, oneerlijke en tendentieuze arrestatie'. Er gingen stemmen op in de regering om de samenwerking met Servië per direct te beëindigen.

Meer over