Frankrijk kijkt immigranten in hun genen

Senaat akkoord met dna-test voor immigranten...

PARIJS Met de grootste moeite heeft de regering-Sarkozy vrijdagochtend in alle vroegte een wetsvoorstel door de Senaat geloodst dat dna-tests in Frankrijk mogelijk maakt om de biologische verwantschap tussen een immigrant en diens in Frankrijk wonende familie vast te stellen.

De nationale adviesraad voor ethische kwesties (CCNE) liet donderdag nog weten fundamentele bezwaren te hebben tegen het wetsvoorstel. Het resultaat van de test kan gebruikt worden als bewijs dat de immigratie plaatsvindt in het kader van gezinshereniging. De adviesraad noemde het verontrustend dat nu een biologische identificatie in de wet verankerd wordt die alleen van toepassing is op buitenlanders. ‘Genetische verwantschap wordt daarmee een dominante factor, wat in tegenspraak is met de Franse wet.’ Sociale en culturele identiteit worden daarmee naar het tweede plan verwezen, oordeelde de raad.

Een parlementscommissie buigt zich volgende week andermaal over de tekst van de wet, waarna die opnieuw de Assemblée Nationale en de Senaat moet passeren.

Het was een bont gezelschap dat deze week te hoop liep tegen de dna-wet. Dat de socialistische partij en alles links daarvan tegen was, sprak min of meer vanzelf. Maar ook binnen de regeringspartij, de UMP, voelt een grote stroming niets voor het dna-onderzoek. Prominente partijgenoten van Sarkozy als Jean-Pierre Raffarin en Charles Pasqua waren tegen. Ook een aantal ministers en staatssecretarissen, onder wie Bernard Kouchner en Jean-Pierre Jouyet, had twijfel geuit over het wetsvoorstel. De redenen waren divers. Gaullisten doet de voorgestelde methode te veel denken aan de Tweede Wereldoorlog. Christenen en Vrijmetselaars kunnen het niet met hun levensovertuiging verenigen, homoseksuelen verwerpen de bloedverwantschap als voornaamste indicator van gezinsbanden.

Op initiatief van het weekblad Charlie Hebdo tekenden deze week honderden bekende Fransen een petitie om de wet tegen te houden. Tot de ondertekenaars behoren de actrices Isabelle Adjani en Jeanne Moreau, voetballer Lilian Thuram, de ex-premiers Dominique de Villepin, Laurent Fabius en Pierre Mauroy, filosoof Bernard-Henri Lévy, rapper Stormy Bugsy en ex-presidentskandidaat Ségolène Royal.

Hun verzet tegen de wet stoelt op drie argumenten: een gezinsband wordt niet alleen bepaald door bloedverwantschap, maar ook door emotionele verbondenheid; de dna-technologie is niet bedoeld om op deze manier te worden gebruikt; de fraude bij gezinshereniging is te marginaal om met zo’n paardenmiddel te bestrijden. Wat overheerste was de angst dat de dna-test vooral zal worden ingezet als middel om het aantal immigranten te beperken. President Sarkozy heeft eerder gezegd immigratiequota per regio te willen vaststellen.

Minister Brice Hortefeux van Immigratie bleek amper bereid de tekst af te zwakken. Een kleine wijziging is dat de dna-test nu alleen kan worden aangewend om verwantschap tussen de immigrant en diens moeder vast te stellen. De test wordt alleen op vrijwillige basis uitgevoerd. De kosten, ongeveer driehonderd euro, komen voor rekening van de Franse overheid.

Meer over