Nieuws

Frankrijk halveert troepenmacht, Sahelstaten moeten zelf jihadisten verslaan

Frankrijk zal de helft van zijn ruim vijfduizend troepen uit het Sahelgebied terugtrekken, maakte president Macron vrijdag bekend na een virtuele top met Afrikaanse leiders uit de regio.

De Franse president Emmanuel Macron tijdens de videotop met de Sahel-landen. Beeld AP
De Franse president Emmanuel Macron tijdens de videotop met de Sahel-landen.Beeld AP

Als voormalige koloniale macht strijdt Frankrijk tegen het jihadisme in het Sahelgebied. Hoewel het de laatste maanden enkele successen boekte, blijft de situatie zeer onzeker. Bovendien leeft onder de Afrikaanse bevolking aanzienlijke weerstand tegen de aanwezigheid van de voormalige kolonisator, vooral in Mali. Macrons voorganger Hollande stuurde in 2013 troepen naar Mali. De aanzienlijke militaire inspanningen van Frankrijk hebben echter niet kunnen verhinderen dat jihadisten met grote regelmaat guerrilla-aanvallen uitvoeren.

Frankrijk zal zijn troepen eerst terugtrekken naar het Zuiden, van de woestijn naar de kustgebieden die beter beschermd moeten worden tegen jihadistsiche aanvallen. Daarna zal de troepenmacht gereduceerd worden tot de helft van de huidige omvang. ‘We blijven betrokken. Maar dat betekent ook dat we ons aanpassen’, zei Macron na zijn video-ontmoeting met de leiders van Niger, Mali, Tsjaad, Burkina Faso en Mauritanië.

Het Franse leger zal zich concentreren op de leiders van militante groeperingen die banden hebben met Islamitische Staat en Al Qaida. Daarnaast zal het de legers van de landen in de Sahel assisteren. Frankrijk blijft aanwezig in de regio, maar zal meer samenwerken met de legers uit de landen in de Sahel, gesteund door andere Europese landen. De ‘reconfiguratie’ moet begin 2022 voltooid zijn, aldus Macron.

De president van Niger, Mohamed Bazoum, zei dat hij de Franse troepenreductie steunt. Het jihadisme moet in de eerste plaats worden verslagen door de nationale legers van de Sahelstaten, zei hij. ‘Vijfduizend Franse troepen zullen de problemen in Niger, Burkina Faso of elders niet verhelpen. Dat moeten we begrijpen’, zei Bazoum.

Meer over