Frankrijk boos om spionage VS

Frankrijk is boos op de Verenigde Staten omdat de Amerikaanse spionagedienst NSA massaal Franse burgers heeft afgeluisterd. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius riep gisteren de Amerikaanse ambassadeur in Parijs op het matje.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - 'Dit type praktijken tussen partners die betrekking hebben op het privéleven is volslagen onaanvaardbaar. We moeten er heel snel zeker van zijn dat het niet meer gebeurt.' Ook andere Franse ministers zeiden 'geschokt' te zijn.

De diplomatieke ruzie volgde op onthullingen van NSA-documenten in Le Monde, afkomstig van klokkenluider Edward Snowden. Tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 bleken 70,3 miljoen Franse telefoontjes gevolgd te zijn door de NSA, een cijfer dat eerder gepubliceerd werd door Der Spiegel.

De onthullingen in Le Monde zijn tamelijk technisch van aard. Journalisten van de Franse krant wilden vooral weten op welke manier de Fransen werden bespioneerd. Gesprekken van en naar nummers die door de NSA als verdacht waren aangemerkt, werden automatisch opgenomen. Ook de gespreksgeschiedenis van 'verdachte' personen werd bewaard. Tevens onderschepte de NSA sms'jes aan de hand van trefwoorden. Volgens Le Monde werden niet alleen verdachten van terrorisme gevolgd, maar ook mensen uit de politiek, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven. Wie dat precies waren, wordt echter nergens duidelijk. Ook toonde de NSA een grote belangstelling voor de Franse internetprovider Wanadoo en het Frans-Amerikaanse telecombedrijf Alcatel-Lucent.

De afluisterpraktijken in Frankrijk zijn maar een topje van de ijsberg. Tussen 8 februari en 8 maart 2013 werden mondiaal 124,8 miljard telefoondata verzameld en 97,1 miljard gegevens op het gebied van digitale communicatie. Afghanistan, Rusland en China werden het intensiefst gevolgd.

Overigens onthulde Le Monde in juli dat de Fransen ook zelf een systeem hebben om hun burgers te spioneren. Volgens premier Ayrault gebeurde dat allemaal keurig volgens de regels. Sindsdien heeft niemand zich er meer druk over gemaakt.

undefined

Meer over