Frankrijk bereid tot inzet snelle interventiemacht voor Nederlandse blauwhelmen Nederlanders slaan aanval Serviërs af

Nederlandse VN-militairen hebben maandagavond aan de zuidrand van Srebrenica-stad een aanval van ongeveer tachtig man Bosnisch-Servische infanterie afgeslagen. De manschappen van Dutchbat hadden zondag posities ingenomen tussen de stad en de Bosnisch-Servische militairen die de plaats tot op zo'n anderhalve kilometer waren genaderd....

Van onze correspondenten

ZAGREB/PARIJS

De VN'ers, behorend tot de Bravo-compagnie, beantwoordden rond een uur of zeven het Bosnisch-Servische vuur met mitrailleurs die op hun pantserwagens zijn gemonteerd. Aan Nederlandse kant vielen geen gewonden.

In de namidag hadden VN-medewerkers juist gemeld dat de Serviërs hun opmars naar de stad een halt hadden toegeroepen, na een dreiging van de VN met NAVO-luchtaanvallen. Maandagmorgen waren ze nog een halve kilometer verder naar Srebrenica-stad opgerukt. Maandagmiddag beschoten ze de stad, over de Nederlandse buffer heen, sporadisch met mortier- en tankgeschut.

VN-waarnemers zijn er overigens nog steeds niet zeker van dat de Serviërs Srebrenica-stad echt willen innemen. Ze betwijfelen of de aanvallers over genoeg materieel beschikken en bovendien zouden de laatsten een humanitaire ramp willen voorkomen. Duizenden vluchtelingen hebben een heenkomen in het centrum gezocht. 'Wat moeten de Serviërs met 40 duizend Moslims?', zo vroeg een hoge VN-functionaris zich af.

Maar er is ook geen enkel teken dat de Serviërs zich zullen terugtrekken naar hun eerdere posities buiten de enclave. VN-medewerkers in Sarajevo zeggen nog niet zeker te zijn of de terreinwinst van de Serviërs zal worden beschouwd als een voldongen feit, of dat er NAVO-luchtsteun zal worden ingeroepen om ze terug te dringen. In de enclave Zepa, ten zuiden van Srebrenica, werden gisteren ook Servische aanvallen gemeld.

Maandag herhaalde VN-secretaris-generaal Boutros Ghali dat de VN indien noodzakelijk luchtsteun zullen inroepen. 'Wij zullen de enclaves beschermen, dat is ons mandaat', zo zei hij. Maar vooralsnog lijken luchtacties weinig waarschijnlijk, omdat de Serviërs dertig Nederlandse blauwhelmen gevangenhouden.

De Veiligheidsraad eiste gisteren onmiddellijke vrijlating van de Nederlandse VN'ers en riep de Bosnische Serviërs én de Moslim-eenheden op de status van de 'veilige gebieden' te respecteren. De V-raad was bijeengekomen op verzoek van de Bosnische minister van Buitenlandse Zaken Muhamed Sacirbey.

Franse legerwoordvoeders zeiden gisteren dat Frankrijk bereid is onderdelen van zijn 'Rapid Reaction Force', zoals gevechtshelikopters, vóór het eind van de week ter beschikking te stellen om de Nederlandse blauwhelmen te hulp te komen. Het zou de eerste testcase kunnen worden voor de Rapid Reaction Force, zo zeiden zij. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Parijs de onmiddellijke vrijlating heeft geëist van de Nederlandse blauwhelmen en de teruggave van hun materieel. Frankrijk steunt ook volledig het VN-dreigement van eventuele luchtaanvallen tegen de Serviërs met NAVO-vliegtuigen, aldus de zegsman.

Maar ook de Moslim-eenheden belemmeren de VN-eenheden in hun bewegingsvrijheid en het uitvoeren van hun taken, zo benadrukte VN-woordvoerder Gary Coward maandag. Ten westen van Srebrenica-stad werd gisteren een pantserwagen beschoten. Niemand raakte gewond, maar bij een zelfde soort aanval kwam zaterdag een Nederlandse VN'er om het leven.

De paniek in Srebrenica-stad is groot. Artsen van het plaatselijke ziekenhuis zeiden dat sinds het begin van het Servisch offensief donderdag tien mensen zijn overleden. Zeker vijftig mensen zijn ernstig gewond. De burgers durven de straat bijna niet op en zitten opeengepakt in de huizen.

Meer over