Frank de Grave (VVD)

Mr. Frank de Grave (42) heeft een rode lijn door zijn politieke carrière lopen: altijd kiest hij een tegendraadse positie....

In 1979 trok een woedende VVD-fractievoorzitter Rietkerk hem een paar knoopjes van zijn overhemd, omdat De Grave kritiek had op de 'lamlendigheid' van de VVD-fractie in de richting van het kabinet-Van Agt/Wiegel.

De Grave was jurist bij de AMRO-bank en werd in 1982 financieel specialist van de regerende VVD-fractie. Hij flirtte met oppositionele PvdA'ers als Kombrink en Vermeend, wat hem niet altijd in dank werd afgenomen door de behoudende liberalen.

De val van het tweede kabinet-Lubbers is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Hij behoorde tot de liberalen die een steeds grotere hekel aan het CDA kregen en was zo een van de aanstichters van de crisis.

De Grave werd wethouder in Amsterdam. Hij kwam terug om zijn vriend Linschoten op te volgen als staatssecretaris van Sociale Zaken. Als De Grave zich goed ontwikkelt op Defensie, wordt hij een van de sterren van de VVD. Zijn vader was beroepsmilitair, hijzelf bracht het niet verder dan korporaal-schrijver.

Meer over