François Fillon premier Frankrijk

De nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy heeft donderdag zijn naaste adviseur François Fillon benoemd tot premier. Dat hebben Sarkozy's woordvoerders bekendgemaakt....

Sarkozy had Fillon donderdagochtend gesproken. Fillon (53) was van 2002 tot 2004 minister van Sociale Zaken en is momenteel adviseur van Sarkozy. Tijdens een officiële ceremonie zal de huidige premier De Villepin donderdagochtend zijn functie op Fillon overdragen. De rest van het nieuwe Franse kabinet zal vermoedelijk op vrijdag worden benoemd.

Hervormer
Fillon is een van de architecten van de succesvolle verkiezingscampagne van president Nicolas Sarkozy. De voormalige minister van Onderwijs en Sociale Zaken geldt als een doortastende maar subtiele hervormer. Hij komt aan het hoofd van een kabinet met slechts vijftien ministers te staan, de helft van het aantal ministers dat Frankrijk onder de voormalige president Jacques Chirac regeerde.

De Gaullist was lange tijd trouw aan Chirac, totdat die hem in 2005 zonder veel poespas uit het kabinet verwijderde. Fillon komt uit de linkervleugel van de UMP-partij. Hij is verklaard voorstander van sociale integratie, een bruikbaar standpunt in de vaak moeizame onderhandelingen met de Franse vakbonden over economische hervormingen.

Als minister onder premier Jean-Pierre Raffarin hervormde hij de 35-urige werkweek en het pensioenssyteem. Hij deed dat veelal zonder zelf aan populariteit te verliezen.

Kasteel
Fillon was tot nu toe senator voor de regio Sarthe, waar hij met zijn Britse vrouw en vijf kinderen het kasteel Beaucé in de plaats Sablé-sur-Sarthe bewoont. De nu 53-jarige premier is een van de vier zoons van de Franse historica Anne Fillon en een advocaat.

Zijn broer Dominique is een bekende pianist. François heeft zijn hele leven in de regio Sarthe gewoond en is dan ook enthousiast supporter van de 24-uurs race in Le Mans. Zelf heeft hij eens deelgenomen aan de versie voor historische racewagens en een aantal andere rally's.

Eerste redevoering
Sarkozy deed woensdag in zijn eerste redevoering als president een openhartige poging zijn politieke rivalen tot samenwerking te bewegen. Hij had ook al contact met de Socialistische Partij in de hoop enkele leden van die partij op te nemen in zijn regeringsploeg.

Bernard Kouchner, de populaire vroegere socialistische minister van volksgezondheid en oprichter van Artsen Zonder Grenzen, is een van de kandidaten voor buitenlandse zaken. Sarkozy heeft gezegd dat de helft van zijn tot vijftien ministers afgeslankte kabinet vrouwen zullen zijn. Een andere socialist, oud-minister van buitenlandse zaken Hubert Védrine, wordt ook genoemd voor buitenlandse zaken of justitie.

Verandering
De nieuwe president zei op 6 mei te zijn gekozen met een mandaat om verandering door te voeren. Hij zei die opdracht gewetensvol te zullen uitvoeren. Onder de kwesties die om een oplossing schreeuwen zijn een werkloosheidscijfer dat al een generatie lang boven de 8 procent blijft steken en de identiteit en sociale samenhang van een oud land in een snel veranderende wereld.

Sarkozy is de zesde president geworden van de Vijfde Republiek die in 1958 door Charles de Gaulle werd uitgeroepen. Hij is de eerste president die na de Tweede Wereldoorlog is geboren.

Bekende gezichten
Naar verwachting zal zijn kabinet bestaan uit een aantal bekende gezichten. Zo wordt de oprichter van Artsen zonder Grenzen Bernard Kouchner genoemd als aanstaande minister van Buitenlandse Zaken en de voormalige premier Alain Juppé als minister van Duurzame Ontwikkeling, Energie en Transport. De huidige minister van Defensie, Michele Alliot-Marie, zou minister van Binnenlandse Zaken worden.

Meer over