France Télécom koopt kabelbedrijf Casema

Niet bekend..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'De zaak is nog in bespreking', is het enige dat een woordvoerster van KPN wil vertellen, maar ingewijden bevestigen dat het concern alleen nog met France Télécom en zijn Nederlandse partner Rabobank onderhandelt. Twee andere bieders, het Amerikaanse telecombedrijf US West en een groep met het Amerikaanse kabelbedrijf UIH en het Gelderse energiebedrijf Nuon, zijn afgevallen.

De verkoop is een meevaller voor KPN. Het concern kreeg eind vorig jaar van minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat te horen dat het voor medio 1998 zijn belang in Casema van 77 naar 20 procent moest terugbrengen als het kabelbedrijf in aanmerking wilde komen voor een telefonievergunning.

De prijzen die bij overnames voor kabelnetten betaald worden, zijn de laatste jaren echter fors gedaald. Begin dit jaar verkocht Philips zijn kabelbelangen voor 800 gulden per aansluiting aan UIH (United International Holdings). Naar verluidt betaalt France Télécom echter zo'n 1500 gulden per aansluiting, een ongekend hoog bedrag. Een paar jaar geleden, tijdens de hoogtijdagen, werd voor het Amsterdamse kabelnet 1450 gulden per aansluiting neergeteld.

Casema is met een kleine 1,2 miljoen aansluitingen in Den Haag en Utrecht, het belangrijkste onderdeel van Vision Networks, het kabelbedrijf van KPN. KPN wilde aanvankelijk Vision Networks in zijn geheel verkopen, maar er was alleen belangstelling voor Casema. Vision Networks heeft verder nog wat kabelnetten in Polen en Frankrijk en het verlieslatende Britse kabelbedrijf Telecential. KPN, dat bezig is zichzelf op te delen in een apart post- en telecombedrijf, zal die netten vermoedelijk apart trachten te slijten.

Met de overname van Casema wordt France Télécom in een klap een belangrijke speler op de Nederlandse markt. Casema is veruit het grootste kabelbedrijf in Nederland met in totaal 5,5 miljoen aansluitingen. In Enertel, het overkoepelende telefoniebedrijf van de kabelnetten en de energiebedrijven, heeft Casema een belang van 17 procent.

France Télécom dingt samen met de Rabobank en Deutsche Telekom ook mee naar een licentie voor mobiele telefonie, die volgend jaar geveild wordt. Bestuursvoorzitter M. Bon van France Télécom legde begin deze maand in Nederland uit dat zijn concern streeft naar een integratie van vaste en mobiele telefonie. Samen met Deutsche Telecom en het Amerikaanse Sprint vormt France Télécom de alliantie Global One. Het ligt voor de hand dat de Duitse partners ook bij Casema betroken zullen worden, maar daarover hebben France Télécom en de Rabobank tot nu toe niets willen zeggen.

France Télécom heeft 160 duizend werknemers en een omzet van 50 miljard gulden. De Franse overheid heeft onlangs voor 14 miljard gulden een kwart van de aandelen verkocht. Vorige week maandag kwam het fonds voor het eerst in de notering op de effectenbeurzen van Parijs en New York.

De afgevallen bieders US West en UIH zijn al actief in Nederland. Samen bezitten de twee het Amsterdamse kabelnet A 2000, dat sinds enkele maanden in enkele plaatsen telefonie via de televisiekabel aanbiedt. UIH, dat enige tijd geleden zijn oude partner Philips heeft uitgekocht, heeft ook kabelnetten in zuidoost-Brabant.

Jorritsma dwong KPN zijn belang in Casema terug te dringen om te voorkomen dat het moederconcern de ontwikkelingen van de kabelbedrijven zou afremmen. De kabelaars willen graag telefonie en allerlei lucratieve diensten aanbieden, zoals video-op-aanvraag, internet en thuiswinkelen. De vrees bestond dat KPN in een vroeg stadium van nieuwe initiatieven op de hoogte zou raken. Tot op heden gaan die ontwikkelingenechter trager dan verwacht. Volgens deskundigen is per aansluiting een investering van duizend gulden nodig om die nieuwe diensten werkelijk te kunnen aanbieden.

Meer over