Fractieleiders willen onderzoek corruptie

De fractievoorzitters uit de Tweede Kamer hebben hun collega's in de Staten van Curaçao dinsdag aangespoord onderzoek te doen naar berichten over corruptie binnen de regering van premier Gerrit Schotte.

WILLEMSTAD - In een rapport van de gewezen GroenLinks-politicus Paul Rosenmöller over corruptie op het eiland, geschreven in opdracht van de Rijksministerraad, worden vraagtekens gezet bij de integriteit van premier Schotte en twee ministers. Hij suggereert dat een 'commissie van wijzen' in opdracht van de Curaçaose Staten daar een onderzoek naar doet.

In een memo van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), dat gelekt is naar een lokale krant en dateert van vorig jaar oktober, worden nog meer ministers genoemd die volgens de VDC niet in aanmerking hadden mogen komen voor hun huidige positie.

De ministers en de Statenleden van de regeringscoalitie waren woedend over het rapport van Rosenmöller. Ze verwezen na 16 uur debat het stuk en de suggesties naar de prullenmand. Eunice Eisden van de sociaal-democratische regeringspartij MAN noemde het stuk een roddelblad, waarin 40 mensen anoniem worden opgevoerd: 'Niemand kan iets verifiëren, dat kan toch niet in een rechtsstaat.'

De vermeende corruptie in regeringskringen staat voor D66-leider Alexander Pechtold voor een groter probleem op Curaçao: dat van een gebrek aan goed en integer bestuur. Hij kondigde aan dat hij bij zijn ontmoeting met premier Schotte dezelfde boodschap zal overbrengen. 'Als hij niks te verbergen heeft, waarom zou hij dan bang zijn voor een onderzoek?'

Commentaar Pagina 28

undefined

Meer over