Fraaie dramatiek in stuk over jong zijn in oorlogstijd

Door Van Engelenburg Theater-producties. Vanaf 9 jaar. Gezien in Ede. Te zien op 5/5 in Theater 't Speelhuis, Helmond. Tournee. oorlogsgeheimen.com

ANNETTE EMBRECHTS

Tot op de dag van vandaag houdt de Limburgse dorpsgenoot, uit wiens mond schrijver Jacques Vriens het verhaal voor Oorlogsgeheimen optekende, zich anoniem. De man vertelde hem ooit in vertrouwen het oorlogsrelaas uit zijn jeugd: hoe hij verliefd werd op een nieuw dorpsgenootje - een zogenaamd 'nichtje' uit IJmuiden, dat later een onderduikster bleek - en verstrikt raakte tussen zijn stoere broer, zijn openhartig vriendinnetje, een met de Duitsers collaborerende burgemeester en onbetrouwbare dorpsgenoten. De man verloor zijn lief.

Vriens schreef het boek vijf jaar geleden vanuit het perspectief van de ouder geworden jongen - getrouwd en vader - die wordt overvallen door herinneringen en het besef dat hij zijn jeugdliefde niet heeft kunnen beschermen tegen dorpsverraad. Het wordt nog steeds stukgelezen door tieners, vooral omdat het fraai balanceert op de grens tussen goed en fout en de spanning van jong zijn in oorlogstijd.

Van Engelenburg Theaterproducties toert deze meidagen met een theaterbewerking door Nederland. In een even handzaam als simpel decor van een schrijfkamertje annex slaapvertrek stelt de man (Maarten Ebbers) zich vragen over de eerlijkheid van zijn herinneringen en roept hij zo een schim van zijn jeugdliefde tot leven.

Ida van Dril dwaalt als levendige dode om hem heen en trekt hem het verleden in. Samen herbeleven ze het avontuur-met-tragische-afloop, door ook met hoofddoekje en plaksnorretje dorpsgenoten te imiteren.

Fraai hoe Van Dril van hersenschim naadloos transformeert tot onbezonnen, levenslustige tiener die een kalverliefde met de dood moet bekopen.

De spelers weten een oorlogsgemeenschap op de vierkante meter tot leven te wekken. De deur, het bed, het bureautje, alles in klassieke bruintinten, zijn op- en inklapbaar.

Jammer dat Ebbers vals zingt in (onnodige) duetten. Dat had regisseur Pepijn Cladders anders moeten oplossen. Maar de dramatiek in dit moreel grijze gebied is er niet minder om.

oorlogsgeheimen

undefined

Meer over