FPÖ: Oostenrijkse verkiezinguitslag gemanipuleerd

De rechts-populistische FPÖ vecht de uitkomst van de vorige maand gehouden presidentsverkiezingen aan bij het Oostenrijkse constitutionele hof. Volgens partijleider Heinz-Christian Strache zijn er procedurele fouten gemaakt, met name bij het tellen van de per post uitgebrachte stemmen. 'We zijn geen slechte verliezers', stelde hij, 'het gaat ons om de fundamenten van de democratie.'

Fokke Obbema
Norbert Hofer, de stormram van de rechts-populistische FPÖ. Beeld AP
Norbert Hofer, de stormram van de rechts-populistische FPÖ.Beeld AP

De verkiezingen werden nipt gewonnen door de 72-jarige Groenen-econoom Alexander van der Bellen. Hij kreeg 31 duizend stemmen meer dan de FPÖ'er Norbert Hofer. Het waren vooral de poststemmen, ongeveer 17 procent van het totaal, die op de dag na de verkiezingen de doorslag gaven.

De FPÖ stelt nu dat het bij de telling van ruim 573 duizend stemmen mis is gegaan, meer dan genoeg om de uitslag alsnog in het voordeel van Hofer uit te laten vallen. Strache eist nieuwe verkiezingen: 'De omvang van de misstanden is meer dan angstwekkend en meer dan relevant. Daarom voel ik me verplicht de uitkomst aan te vechten.'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is het daar niet mee eens. Dat onderzocht de onregelmatigheden ook en concludeerde dat er weliswaar procedurefouten zijn gemaakt, maar dat die de uitslag niet hebben beïnvloed. Bij 25 duizend stemmen was daarvan sprake, maar slechts tweeduizend daarvan zijn achteraf ongeldig verklaard. Een duidelijke misstand betrof een groepje tieners zonder stemrecht dat toch kon stemmen.

'Slecht verliezer'

De bezwaren van de FPÖ richten zich op het te vroeg openen van de poststemmen - dat mocht niet voor negen uur 's ochtends op dag na de verkiezingen, maar gebeurde in een aantal gevallen eerder. Ook hekelt de FPÖ het tellen van stemmen zonder een kiesraadbeambte.

In reactie op het klaagschrift van de FPÖ heeft het constitutionele hof een uitspraak te willen doen voor 8 juli. Dan is de beëdiging van Van der Bellen voorzien. Het hof kan de verkiezingen ongeldig verklaren, maar ook aandringen op hertelling van de omstreden stemmen. Van der Bellens nipte overwinning werd vorige maand door Europese regeringen met opluchting begroet, omdat voorkomen werd dat voor het eerst een EU-land een radicaal rechtse president zou krijgen.

Bij de supporters van Van der Bellen was de reactie kalm: 'Het is juridisch toegestaan om de uitkomst te betwisten en verder is het aan het constitutionele hof', aldus een woordvoerder. Groenen-politicus Dieter Brosz noemde Hofer 'een slecht verliezer'. Volgens hem is de FPÖ'er er op uit om zich 'na een afwijzend vonnis van het constitutionele hof als slachtoffer te positioneren'.

Aanhangers van de FPÖ. Beeld EPA
Aanhangers van de FPÖ.Beeld EPA
Meer over