Fout van Jol helpt PSV aan grootste seizoenzege

Een zuur debuut, oordeelde Bernard Schuiteman over zijn eerste 44 minuten in Utrechtse dienst, en dat was nog zacht uitgedrukt....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

EINDHOVEN

Vlak voor rust wilde Schuiteman de bal terugspelen op doelman Kooiman, maar raakte de bal slecht. Ruud van Nistelrooij dreigde ermee aan de haal te gaan, waarna Schuiteman hem terug trok aan zijn mouw. De overtreding werd zeker een meter buiten het strafschopgebied begaan, maar Van Nistelrooij stelde het vallen uit totdat hij een penalty kon claimen.

Op advies van zijn vlaggende assistent Van Veluwen trapte scheidsrechter Jol in dat opzichtige trucje nadat hij eerst Schuiteman uit het veld had gestuurd. Met die laatste beslissing kon Utrecht vrede hebben, maar de door Van Nistelrooij zelf benutte strafschop zette terecht veel kwaad bloed. Een beter argument voor het gebruik van video bij de voetbalarbitrage is er dit seizoen nog niet geweest.

Alfons Groenendijk was het felst in zijn woede. 'Ik word hier doodziek van. Die grensrechter had zeker de vlag voor zijn ogen hangen. Het is ook niet voor het eerst dat een grote club wordt bevoordeeld door de scheidsrechter. Tegen Feyenoord overkwam ons precies hetzelfde.'

Schuiteman hoorde pas in de kleedkamer welke gevolgen zijn actie had gehad. 'Natuurlijk was het erbuiten. Ik mag dan een tijdje niet gespeeld hebben, maar zoiets overkomt me echt niet.'

Slechts één eredivisiewedstrijd mocht Bernard Schuiteman dit seizoen als Feyenoorder de reservebank verlaten voor een invalbeurt. Hij wilde dus dolgraag weg uit de Kuip.

Net voor vijf uur vrijdagmiddag was FC Utrecht tot een akkoord gekomen met Feyenoord over de huur van Schuiteman. Daarmee was de 25-jarige verdediger speelgerechtigd voor de uitwedstrijd tegen PSV en dat was maar goed ook: dezelfde dag vertrok David Nascimento naar RKC en daarom moest coach Wotte meteen een beroep op Schuiteman doen.

Feyenoord nam Bernard Schuiteman een kleine drie jaar geleden over van het Duitse Bayer Leverkusen. Een groot succesnummer is hij slechts eventjes geweest, in combinatie met Ronald Koeman. Dit jaar is laatste man Van Wonderen aan nieuwkomer Konterman gekoppeld en coach Leo Beenhakker is zo tevreden over het koppel dat Schuiteman zijn geluk elders mag beproeven.

Een aanbieding van Utrecht kreeg de voorkeur boven die van Hansa Rostock en de komende maanden mag Schuiteman proberen van het tijdelijk dienstverband een vaste aanstelling te maken. Maar van de twintig nog resterende eredivisieduels vervallen er dus alweer een paar wegens een schorsing.

Tegen PSV was Schuiteman in het hart van de verdediging gekoppeld aan Van Mol. Mitchell van der Gaag viel op het laatste moment weg door een hamstringblessure, maar toch had Utrecht de eerste helft zijn zaakjes goed op orde. Schuiteman gaf topscorer Van Nistelrooij weinig ruimte en middenvelder Groenendijk verleende achterin nuttige hand- en spandiensten.

Utrecht was in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg. Met knappe combinaties werd de PSV-achterhoede meermalen ontregeld. Maar Mols, John de Jong noch Van Eijkeren kon dat afronden. PSV had eigenlijk nog geen schijn van een kans gehad toen Xavier in de 22ste minuut een vrije trap van Nilis achter Kooiman kopte.

PSV's tweede treffer kwam ook min of meer uit de lucht vallen (beter gezegd: werd uit de lucht gehaald) en die tegenslag kwam Utrecht niet meer te boven. De tweede helft was nog geen vijf minuten oud of het stond al 4-0. Eerst kopte Fuchs raak uit een voorzet van Khoklov, even daarna probeerde Iwan dat uit een pass van Nilis. Ditmaal kreeg Kooiman een hand achter de bal, maar de rebound was voor Van Nistelrooij.

Wotte begreep dat een blamage alleen kon worden voorkomen door een herschikking van zijn verdediging. Middenvelder O'Brien had de plaats van Schuiteman ingenomen, maar dat functioneerde niet. Met Van Schoonhoven, ingevallen voor Groenendijk, ging het beter, al scoorde PSV nog wel een vijfde maal.

Tien minuten voor tijd kopte invaller De Bilde een voorzet van Iwan achter Kooiman. Drie hoge ballen van de rechterkant, drie rake kopballen (eentje indirect): dat zegt alles over de gefrustreerde mentaliteit van Utrecht.

De eigen aanvalspogingen waren na rust ook al zo halfbakken. Mols was met een kopbal nog het dichtst bij een doelpunt, maar Fuchs was op de doellijn een sta-in-de-weg. Wilburt Need verijdelde zelf twee andere doelpoginkjes, waarmee de jonge invaller-doelman een mooi resultaat boekte bij zijn debuut in eigen huis.

De 0 verdween niet van het scorebord, terwijl PSV met de 5 aan de andere kant van het streepje zijn grootste overwinning van het seizoen boekte. Mooi voor de statistiek, in werkelijkheid nietszeggend.

Meer over