Fout justitie in Franse fraudezaak

De strafzaak tegen Xavière Tiberi, echtgenote van de burgemeester van Parijs, is maandag wegens vormfouten geannuleerd. Mevrouw Tiberi zou een salaris hebben ontvangen zonder daarvoor een geloofwaardige prestatie te hebben geleverd....

Mevrouw Tiberi werd officieel vervolgd wegens 'heling van verduisterd belastinggeld'. Ze had een flutrapportje geschreven over franstaligheid in opdracht van Dugoin, die destijds het departement Essonne bestuurde, een voorstad van Parijs. De rechters van Evry volgden in hun vonnis de redenering van de verdediging, die stelde dat het Hof dezelfde zaak al in 1997 had geannuleerd.

Dugoin had tijdens zijn verhoor toegegeven dat hij mevrouw Tiberi een fictieve opdracht had gegeven 'op verzoek van haar echtgenoot'. Zijn departement betaalde daarvoor ongeveer 70 duizend gulden. Dugoin hoopte daarmee zijn carrière vooruit te helpen. In de tijd dat president Chirac burgemeester van Parijs was, heette diens trouwe luitenant Jean Tiberi. Dugoin was begin november al veroordeeld omdat hij zijn eigen vrouw en een huisgenote van een overheidssalaris had voorzien.

Meer over