NieuwsBekladde foto's

Fototentoonstelling ter ere van twintig jaar homohuwelijk beklad

Vandalen hebben een serie portretten van homo- en lesbische koppels in Amsterdam Nieuw-West beklad. De tentoonstelling blijft staan, maar de ontsierde foto’s worden zo snel mogelijk vervangen. ‘Dit laat juist zien dat we het gesprek moeten blijven voeren’, benadrukt organisator Mirjam Bekker-Stoop.

De bekladde foto's van de expositie 'Legale Liefde'.

 Beeld Ernst Coppejans
De bekladde foto's van de expositie 'Legale Liefde'.Beeld Ernst Coppejans

‘Stom’, ‘Zonde’ en ‘Kinderachtig’, reageren de wandelaars en joggers die de bekladde foto's passeren. Twintig homo- en lesbische stellen kijken liefdevol uit over de Amsterdamse Sloterplas. De kleurrijke portretten worden ruw onderbroken door grijze strepen graffiti, dwars over de nekken van de koppels, alsof iemand hen symbolisch wilde onthoofden.

Het is voor de organisatie geen verrassing dat homohaat speelt in Amsterdam. Regelmatig vinden er incidenten plaats waarbij lhbt’ers worden bespuugd, uitgescholden of aangevallen. ‘We hielden van tevoren rekening met de risico’s, maar tot nu is het allemaal heel erg goed gegaan’, zegt Ernst Coppejans, die de portretten maakte. ‘Ik was verbaasd hoe emotioneel ik werd toen ik bericht kreeg van de vernielingen.’

De tentoonstelling ‘Legale Liefde’ is ter ere van het 20-jarig bestaan van het homohuwelijk in Nederland gemaakt door Stichting Open Mind en Ernst Coppejans in opdracht van Gemeente Amsterdam. De portretten reizen sinds 1 april door de verschillende stadsdelen. Of ze nou stonden in Amsterdam-West, -Oost of -Zuidoost, er waren geen problemen.

Mooie gesprekken

Sinds afgelopen vrijdag zijn de foto’s te zien tegenover theater De Meervaart in Nieuw-West. Coppejans en Mirjam Bekker-Stoop, directeur van Stichting Open Mind, zijn na de opening de hele dag blijven hangen. Ze spraken mensen van allerlei achtergronden, ook mensen die niet blij zijn met de levensgrote portretten. ‘Sommigen zien dit liever niet op straat, maar daar komen juist hele mooie gesprekken uit’, zegt Coppejans.

Maandagochtend stuurde een buurtbewoner de fotograaf een Facebookbericht met foto’s van de vernielde portretten. Dat kwam hard binnen bij de organisatie. ‘We hebben het erover gehad dat de borden misschien beklad zouden worden, maar dachten daarbij aan leuzen’, zegt Bekker-Stoop. ‘Deze strepen laten weinig aan de verbeelding over. Het is een directe aanslag op de geportretteerden.’ De twee hebben gelijk een mail gestuurd naar de koppels. Volgens Coppejans vonden ze het heftig om zichzelf zo te zien.

Confronterend

Maffou (40) leegt de vele prullenbakken op het pleintje aan de Sloterplas. De vuilnisman, die uit Sierra Leone naar Nederland kwam, begrijpt het vandalisme ergens wel. ‘Mensen vinden het niet fijn om te zien.’ Hij vindt het zelf ook maar niks. ‘Dit is niet zoals God het bedoeld heeft.’

Daar denkt Dennis (68) heel anders over. ‘Het zijn prachtige foto’s die alleen maar liefde uitstralen. Je mag natuurlijk een mening hebben, maar dit gaat te ver.’ Volgens hem is het nodig dat de foto’s op veel meer plekken te zien zijn. ‘Over een paar weken gaan ze weer weg, maar eigenlijk moet je de mensen in deze wijk hier veel meer mee confronteren. Dan wennen ze er vanzelf aan.’

‘Laffe daad’

In overleg met de gemeente hebben de organisatoren besloten nieuwe portretten te laten drukken. Volgens Bekker-Stoop was het eigenlijk geen optie om de tentoonstelling af te breken. ‘Dit laat juist zien dat we het gesprek moeten blijven voeren.’ Juist om die reden vindt Coppejans het vandalisme een ‘laffe daad’. Hij zou graag kunnen spreken met degene die het nodig vond om die strepen te zetten.

De organisatie verwacht dat de portretten vrijdag worden vervangen. ‘Legale Liefde’ blijft nog tot 6 augustus in Nieuw-West, daarna verhuist de tentoonstelling naar de IJpromenade. Wanneer alle stadsdelen aan de beurt zijn geweest, zal de fototentoonstelling verder door het land trekken.

Meer over