FOTOGRAFIE

'The Absent Photograph' is een tentoonstelling van persfoto's die een overzicht geven van het leven van de in 1995 vermoorde Israëlische premier Yitzhak Rabin....

Amsterdam

Aan het werk van Petterik Wiggers, Fotojournalist van het jaar 1996, wijdt Fotogalerie 21/2 bij 41/2 de solotentoonstelling 'Tien Jaar Afrika', met foto's over Oost- en West-Afrika. Tot en met 11 oktober.

In NewMetropolis de tentoonstelling All Human Life: foto's uit de collectie Hulton-Getty. Het zijn 'vergeten' persfoto's uit deze en de vorige eeuw. Met werk van Cecil Beaton, Bill Brandt, André Kertèsz en minder bekende fotografen. Tot en met 4 oktober.

In de Melkweg Galerie European Visions of Sensuality, gezien door de ogen van een Japanse vrouw. Met foto's van Karin Székessy, Jaschi Klein, Christiane Marek, Marina Cox, Marlo Broekmans, Toto Frima, Cindy Marler en Gladys. Tot en met 3 oktober.

In Galerie Fotogram (Korte Prinsengracht 33) exposeert de Zwitserse fotograaf Guido Kohle, 'Wassersteine'. Tot en met 7 oktober.

Burgh-Haamstede

Op het werkeiland Neeltje Jans in Waterland t/m 30 september WaterWereld, leven in de delta van Bangladesh. De Fransman Gilles Saussier woonde twee jaar in Bangladesh, waar hij naast luchten en landschappen oude Bengalen vastlegde.

Groningen

'De Hof van Eden' is het thema van de hoofdtentoonstelling van de fotomanifestatie Noorderlicht. Negentien fotografen uit binnen- en buitenland tonen in de Der Aa-kerk hun visie op het paradijs en de schoonheid der dingen. Voorts presentaties en workshops in twintig galeries, het Groninger Museum en het Centrum Beeldende Kunst. Met medewerking van onder anderen Robert Lyons, Bill Arnold en Hope Wurmfeld. Tot en met 12 oktober.

Ziegler Groningen (Sledemennerstraat 13) toont foto's van Gerco de Ruijter. Tot en met 12 oktober.

Rotterdam

Het Nederlands Foto Instituut presenteert met de tentoonstelling 'Kunstbende 1997: Kracht' het werk van veertien prijswinnaars in de categorie fotografie & video van Kunstbende 1997. Van 18 t/m 28 september.

In plaats van de geboortedag vieren Siberiërs jaarlijks de plek waar de bevruchting heeft plaatsgevonden. Fotomania (Hoornbrekersstraat 22) toont tientallen foto's van deze 'verwekkingsplekken' en de betrokken personen die het persbureau Loodwicks Press Images (LPI) in Siberië en het Verre Oosten maakte. Verder werk van Jean-Marc Spaans. Van 21 september t/m 19 oktober.

De Kunsthal toont als eerste in Nederland werk van de Oostenrijkse fotografe Inge Morath (1923), een van de eerste leden van het foto-agentschap Magnum. Naast een tiental foto's uit de serie 'Maskers' en portretten van onder anderen Marilyn Monroe en Jean Cocteau bestaat de tentoonstelling voornamelijk uit foto's die Morath in Europa en Rusland maakte. Van 20 t/m 30 november.

Photowork(s) in Progress is een internationaal fotografieproject dat de documentaire fotografie wil stimuleren. In het Nederlands Foto Instituut de eerste resultaten, Constructing Identity, met werk van Rineke Dijkstra (NL), Wendy Ewald (VS) en Paul Seawright (GB). Tot en met 26 oktober.

Met ruim 200 foto's geeft De Kunsthal een globaal overzicht van het werk van Edward Steichen (1879-1973). Steichen fotografeerde vooral kunstenaars en hun werk, onder wie Auguste Rodin, Marlène Dietrich en Thomas Mann, t/m 30 november.

Utrecht

In Ton Peek Photography (Oudegracht 295) foto's van Giorgio Sommer (1834-1914), van Florence, Napels en Pompei, t/m 11 oktober.

Zaltbommel

Het Maarten van Rossemmuseum (Nonnenstraat 5) toont een overzicht van het werk van Cor de Kock, Fotojournalist van het jaar 1995. Tot en met 12 oktober.

Meer over