FOTOGRAFIE

Portretten en landschappen van de Amerikaanse fotograaf David Armstrong, 1 t/m 25 februari in Galerie Barbara Farber/Rob Jurka (Singel 28)....

Amsterdam

In de Passage van Radisson SAS Hotel (Rusland 17) dagelijks van 10 tot 22 uur Quick Image, portretten van (rock)artiesten, gemaakt door Roy Tee. Tot en met 27 maart.

Galerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356, toont foto's van Freek van Arkel die hij maakte van Europa's grootste zeehaven, Rotterdam. Wereldhaven, t/m 14 februari.

Een intiem en indringend beeld van Antillianen in Nederland wordt geschetst op de fototentoonstelling Speransa in de Melkweg Galerie. De serie werd gemaakt door Jeanette Bos. Tot en met 15 februari.

In Centrum De Oude Gracht, Keizersgracht 218, een fototentoonstelling van Claire Felicie die het liturgische leven in de O.L. Vrouwekerk in Amsterdam in beeld bracht. Tot en met 13 april.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart.

Galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 439) toont t/m 7 februari Faces of the city, foto's van Luuk Kramer.

Baarn

Het Land in de Krant, zo heet de tentoonstelling van 52 foto's van het Nederlandse landschap die vorig jaar in de Volkskrant verschenen. In Kasteel Groeneveld, t/m 13 april.

Den Bosch

De foto's die Reinout van den Bergh maakte van Bhutan, Benin en Costa Rica, geven een beeld van drie zeer verschillende culturen en de doorslaggevende rol die godsdienst er in speelt. Land en religie, t/m 8 maart in het Noordbrabants Museum.

Eindhoven

'3 landschap' toont de visies van Ad Karman, Hans Siteur en Jan Groothuis op de landschapsfotografie. In de Muziekschool van het Centrum voor de Kunsten (Pastoor Petersstraat 180), t/m 21 februari; in diezelfde periode in het Centrum voor de Kunsten ook landschapsfoto's van Karel Maat onder de titel De wereld is niet altijd mooi.

Enschede

In Fotogalerie Objektief de thematentoonstelling 'Textiel', met werk van onder anderen Hans Beerens, Mars Vos, Michiel ter Haaren en Rob Lucas.

Geënsceneerde en semi-documentaire foto's van Klaas P. Schipper hangen t/m 25 februari in Galerie Broekhuis, gevestigd in de gelijknamige boekenwinkel (Marktstraat 12).

Hilversum

Maurice Scheltens en Cornelie Tollens tonen in Exedra (Langestraat 52) t/m 1 maart beiden nieuwe fotoseries. Ashtrays van Scheltens zijn stillevens van afval en gebruiksvoorwerpen. Tollens vertelt in 'Fish' over de erotische relatie tussen een vrouw en een vis.

IJmuiden

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum (Havenkade 55) toont t/m 19 maart foto's van Theo Koeten.

Leiden

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde presenteert in het kader van de grote tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje', t/m 3 augustus, foto's Anette den Ouden die zeven maanden in Tibet verbleef en er fotografeerde. Tot en met 13 april.

Middelburg

In het Zeeuws Museum Saudara, een reportage die Jan Malawauw maakte over de oudere Molukker in de Nederlandse samenleving. De Molukkers werden geportretteerd met een voorwerp dat als een persoonlijk symbool kan worden gezien. Tot en met 1 maart.

Rotterdam

In het Nederlands Foto Instituut van 1 februari t/m 15 maart Airport, een grote tentoonstelling over luchthavens, vliegtuigen, reizigers, luchtvaartpersoneel, asielzoekers en andere aspecten die samenhangen met vliegvelden. Er zijn panoramafoto's van Frits J. Rotgans, oude foto's van Schiphol van Jan Versnel, een reportage van Theo Baart over de landschappelijke ontwikkelingen rond Hoofddorp, een film van Johan Grimonprez over vliegtuigkapingen ('Dial H-I-S-T-O-R-Y'), opnamen van stijgende en dalende vliegtuigen van Frank Schramm en veel meer.

Fotografische werken van de Duitse Bettina Stöss zijn t/m 6 februari te zien in het Goethe Institut ('s Gravendijkwal 50-52).

In de Archiefwinkel van de gemeente Rotterdam (Coolsingel 91) t/m 6 april oud-Rotterdamse straatbeelden van Jan van der Kamp.

Vijf Oostenrijkse fotografen presenteren hun werk in galerie Fotomania (Hoornbrekerstraat 22). R'dam-Wien bestaat uit werk van Elfriede Baumgartner, Joerg Th. Burger, Sigrid Kurz, Michaela Moscouw en Klaus Pamminger. Tot en met 8 februari.

Utrecht

Bij Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, t/m 28 februari foto's van Gisèle Freund.

Vlaardingen

In het Visserijmuseum t/m 26 april een zestigtal foto's op grootformaat die de ontwikkeling van het visserijbedrijf op de Noordzee laten zien. Een internationale tentoonstelling in samenwerking met musea in het Engelse Hull, het Noorse Stavanger en het Deense Esbjerg.

Meer over