FOTOGRAFIE

Een intiem en indringend beeld van Antillianen in Nederland wordt geschetst op de fototentoonstelling Speransa in de Melkweg Galerie. De serie werd gemaakt door Jeanette Bos....

Amsterdam

In de Passage van Radisson SAS Hotel, Rusland 17, de tentoonstelling Quick Image, een twintigtal popportretten van Roy Tee. Tot eind maart.

In De Praktijk, Lauriergracht 96, foto's van Paul Kooiker en Paul Andriesse. Tot en met 21 januari.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

Den Haag

In het Haags Gemeentearchief foto's van persfotograaf Theo Meijer die vooral zijn sporen verdiend heeft in de politieke fotografie maar ook veel gebeurtenissen in het Haagse heeft vastgelegd. Tot en met 28 februari.

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998.

Enschede

In Fotogalerie Objektief de thematentoonstelling 'Textiel', met werk van onder anderen Hans Beerens, Mars Vos, Michiel ter Haaren en Rob Lucas.

Haarlem

Spaarnestad Fotoarchief heeft een nieuw onderkomen aan Groot Heiligland 47 en viert dat ook met een tentoonstelling: Oponthoud in Oslo, constructies & verhalen, samengesteld door Leo Divendal, t/m 1 maart.

IJzendijke

Het kleine Zeeuwse dorp IJzendijke is wat de vijf fotografen die exposeren in het Streekmuseum, bindt. Foto's van modefotograaf Roger Neve (woonachtig in New York, maar geboren in IJzendijke), fotojournalist Peter Verdurmen groeide er op, en Wimo Evertz, Patrick Verwire en Daniel Lijbaert wonen er momenteel. Tot en met 28 maart.

Leiden

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde presenteert in het kader van de grote tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje', t/m 3 augustus, foto's Anette den Ouden die zeven maanden in Tibet verbleef en er fotografeerde. Tot en met 13 april.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een expositie van 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers en Nol Pepermans. Tot en met 1 februari.

Rotterdam

In de tentoonstelling Dismal Science in het Nederlands Foto Instituut zijn acht fotografieprojecten bijeengebracht van de Amerikaanse kunstenaar, fotohistoricus, criticus en schrijver Allan Sekula. Sekula richt zich in zijn werk vooral op documentaire fotografie. Tot en met 25 januari.

In de fotogalerie van de Kunsthal, t/m 1 februari werk van de Belgische fotograaf Dirk Braeckman die met zijn foto's de ogenschijnlijk karakterloze 'transferruimtes' in beeld bracht, zoals gangen, hotelkamers, wachtlokalen en zijstraten.

Ilona Kamps exposeert bij Capi Lux Vak (Abraham van Stolkweg 48) een serie 'illustratieve pack-shots'. Tot en met 16 januari.

Veertig jaar geleden sloeg het legendarische filmpromotie-bezoek van de Amerikaanse filmster Jayne Mansfield, in als een bom. De Het Mariniersmuseum der Kininklijke Marine herdenkt herdenkt dit bezoek van vier dagen met de tentoonstelling Mieke Meets Jayne, tweehonderd historische en opnieuw afgedruke foto's over deze historische gebeurtenis. Een project van Auke Bergsma. Tot en met 25 januari.

Utrecht

Bij Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, t/m 28 februari foto's van Gisèle Freund.

Meer over