FOTOGRAFIE

Amsterdam..

In de Nieuwe Kerk foto's van Dayna Smith en andere World Press Photo-winnaars, t/m 30 mei.

Werk van de vrouwelijke fotografen Yuk-Lin Tang, Ellen Mandemaker en Britt Straatemeier in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, t/m 22 mei.

Roger Ballen fotografeerde in de jaren tachtig, vlak nadat Mandela in de regering plaatsnam, de blanke Zuid-Afrikaanse plattelandsbevolking. Tot en met 30 mei in de Melkweg Galerie.

PS portretten in Galerie Fotogram, Korte Prinsengracht 33, toont zwartwitportretten die Sander Veeneman voor zijn fotocolumn in de PS-bijlage van Het Parool maakte, t/m 11 mei.

Amersfoort

Zwartwitfotografie van Nicol'Andrea bij Fotoforum, op het balkon van de Elleboogkerk, Langegracht 36. Tot en met 25 juni.

Arnhem

Het Museum voor Moderne Kunst presenteert een keuze uit de collectie hedendaagse fotografie: Inez van Lamsweerde, Geer Pouls, Rob Sweere, Lidwien van de Ven, e.a. Tot en met 31 mei.

Fotoprojecten van Hans Eijkelboom, t/m 30 mei in het Museum voor Moderne Kunst.

Enschede

Fotogalerie Objektief toont Cuba-foto's van de Italiaanse fotograaf Lorenzo Merlo, 5 t/m 26 mei.

Groningen

In designcentrum Maupertuus een overzicht van Paul Huf, t/m 29 mei.

Zonnesporen in fotogalerie Noorderlicht met foto's die Greetje Bijleveld maakte tijdens haar reis van Zuid- naar Noord-Amerika. Ook zijn er zonlichtgravures van reisgenoot Martin Borchert, t/m 26 mei.

Haarlem

Vijftien Nederlandse fotografen, onder wie Bert Verhoeff, Erwin Olaf, Diana Blok, Helena van der Kraan fotografeerden jongens met de ziekte van Duchenne. Bij hen ontbreekt een eiwit op het X-chromosoom, wat spierverlammingen veroorzaakt in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar. In Spaarnestad Fotoarchief, tot en met 25 juli.

Leiden

Stedelijk Museum De Lakenhal presenteert historische foto's uit Leiden en omgeving uit het Gemeentearchief, t/m 29 augustus.

Rotterdam

Het Nederlands Foto Instituut brengt landschapsfoto's van August Sander (1876-1964) samen met de geënsceneerde landschappen van Jeff Wall, van 2 mei t/m 27 juni. Kunsthistoricus Olivier Lugon spreekt over de foto's van August Sander, zaterdag om 16 uur in het Nederlands Foto Instituut.

Kadir van Lohuizen fotografeerde de alledaagse realiteit in Tibet. Een reportage waarvoor hij vorig jaar de Zilveren Camera kreeg. In het Nederlands Foto Instituut, t/m 6 juni.

Werk van de Amerikaanse fotografen Helmut Newton en Alice Springs die vijftig jaar zijn getrouwd, in de Kunsthal t/m 9 mei; het New Yorkse nachtleven in de jaren vijftig, vastgelegd door Weegee, pseudoniem van de Poolse Amerikaan Arthur Felig, t/m 20 juni in De Kunsthal.

Tilburg

Uit de cocon is een fototentoonstelling van Margriet Smulders in het Nederlands Textielmuseum, over de productie van Tasar-zijde. Tot en met 12 september.

Meer over