FOTOGRAFIE

In het kader van het kunstproject 'World Artists for Tibet', waaraan meer dan vijfduizend kunstenaars uit 45 landen meewerken, toont Pierino & Philo's (Kromme Waal 11) foto's uit Tibet van journalist/fotograaf Thijs Heslenfeld....

Amsterdam

In Galerie De Opsteker (Noorderstraat 61) begint vrijdag Gays and Lesbians at work, portretten van homo's en lesbo's tijdens hun werk. Tot en met 23 juli.

Stay heet de tentoonstelling met foto's van Sanne Peper in galerie Parade, Prinsengracht 799. Tot en met 11 juli.

Maison Descartes, Vijzelgracht 2a, presenteert foto's van André Topper en schetsboeken van Ruth Fischer. Tot en met 13 juli.

De laatste in de reeks tentoonstellingen in het Joods Historisch Museum t.g.v. 50 jaar Israël richt zich op de Iraëlische fotograaf Joel Kantor. Tot en met 11 oktober.

In de Trappengalerij van Boekhandel Scheltema, Koningsplein 20, de tentoonstelling Portraits of Pride: de Amerikaanse fotografe Bonnie Josephson legde de zigeuner- of Romacultuur vast in beelden. Tot en met 31 juli.

In het Rijksmuseum Zondag, een reportage van Catrien Ariëns, die de Nederlanders op hun vrije zondag fotografeerde. Tot en met 23 augustus.

In het Theatermuseum in het Theater Instituut Nederand een historisch overzicht van de dansfotografie in Nederland, t/m 30 augustus.

De Oekraïener Boris Michailov zette zich in de jaren zeventig af tegen het sociaal-realistische dogma dat de staat kunstenaars oplegde. Het Stedelijk Museum toont t/m 16 augustus negen series die een beeld geven van zijn oeuvre, van ingekleurde portretten tot theatrale ensceneringen, panoramische stadsbeelden en opnamen van nadrukkelijk geposeerde lichamen.

Apeldoorn

Foto's van onder anderen Jan Dibbets, Bernard Faucon, Krzyzanowski en Winnifred Limburg zijn onder de titel 'Samengestelde beelden. Verhalen en Constructies' te zien in het Van Reekum Museum, Churchillplein 2. Tot en met 6 september.

Breda

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Vrede van Münster (1648) een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse overheersing. Deze zomer staat in De Beyerd daarom in het teken van de Spaanse fotografie. In een drieluik toont het museum werk van Joan Fontcuberta (1955), Josep Renau (1907-1982) en Daniel Canogar (1964). Van Renau en Canogar waren nog niet eerder foto's in Nederland te zien. Van 5 juli t/m 30 augustus.

Eindhoven

In Galerie Penning, Geldropseweg 61B, hangen t/m 10 juli foto's van de Franse fotograaf en filosoof Yannig Hedel. Al twintig jaar fotografeert Hedel muren, façades en architectuur.

Groningen

In het Natuurmuseum de tentoonstelling Het land in de krant, met landschapsfoto's die het afgelopen jaar in de Volkskrant zijn gepubliceerd. Tot en met 3 augustus.

Maasdam

De tentoonstelling Vrouwelijke ondernemers in beeld toont vrouwelijke ondernemers uit vier Zuid-Hollandse regio's, gefotografeerd door Madeleine Heymans, Yvonne Brandwijk, Rince de Jong en Janine Spanjers. In het gemeentehuis Binnenmaas, Sportlaan 22, t/m 18 augustus.

Marken

In het Marker Museum t/m 31 oktober portretfoto's die Diana Blok maakte in het kader van het project Vrouwenwerk n.a.v. 100 jaar Nationale Tentoonstelling Vrouw en arbeid.

Rotterdam

Rauw op het lijf schetst een beeld van de recente ontwikkelingen in de modefotografie. Tot en met 9 augustus in het Nederlands Foto Instituut.

Civil Wars toont de indrukwekkende foto's die Magnum-fotograaf James Nachtwey (1948) de afgelopen zeventien jaar maakte in politieke crisisgebieden als Bosnië, Ruanda, El Salvador, Noord-Ierland en Koerdistan. In de Kunsthal, t/m 6 september.

Vianen

Het Herder-Museum in Zijderveld (gem. Vianen) toont foto's van Harold Verhagen. Zijderveldselaan 58, van 2 juli t/m 11 oktober.

Zoetermeer

ManMan/VrouwVrouw, foto's die Jan Griffioen maakte van homoseksuele koppels, is onderdeel van de tentoonstelling 'Zoetermeer is óók zo' over de homogeschiedenis van een groeistad in de afgelopen veertig jaar. Tot en met 30 augustus in het Historisch Museum 't Oude Huis (Dorpsstraat 7).

Zwolle

De Groningse fotograaf Max Werkman fotografeert mensen in bizarre of juist alledaagse omstandigheden. De tentoonstelling Mensen mensen wat een mensen, is t/m 25 september te zien in de Open Universiteit, Hogeschool Windesheim, gebouw G, Campus 2-6.

Meer over