FOTOGRAFIE

In de Elleboogkerk exposeren tien docenten van de afdeling fotografische vormgeving van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Met werk van o.a....

Amersfoort

Amsterdam

In het Stedelijk Museum een overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Nan Goldin (1953); I'll be your mirror toont een keuze uit 25 jaar fotografie. De tentoonstelling, naar thema's gerangschikt, is een dagboekachtige kroniek, waarin dragqueens, junks, aan aids-lijdende vrienden en Goldin zelf figureren (t/m 17 augustus).

In het Stedelijk Museum t/m 20 juli 'Het beloofde land', foto's van Ad van Denderen.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder van Wessing oud fotowerk dat hij in 1976 voor het Rijksmuseum maakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland'. Tot en met 31 augustus.

In de Melkweg Galerie een foto-expositie van Christien Jaspars. C'est la musique qui fait la photo is een hommage aan de wortels van de Afrikaanse wereldmuziek (t/m 29 juni).

In het kader van het Lesbisch en Homo Cultureel Festival toont Galerie Westzijde t/m 29 juni fotowerk van van Johan van Breukelen en Deva rond het thema 'aangeraakt'.

Twaalf jonge fotografen in opleiding presenteren hun gezamenlijke interpretatie van een fotografietentoonstelling in Fotogalerie 2,5 bij 4,5, Prinsengracht 356. Twaalf tegen de muur loopt t/m 29 juni.

In de periode 1983-1993 reisde de Amerikaanse fotografe Joan Roth naar Ethiopië, Jemen, India, Marokko, Oost-Europa en Israël, waar ze joodse vrouwen fotografeerde. Joodse vrouwen wereldwijd, in het Joods Historisch Museum, tot en met 31 augustus.

In Maison Descartes 44 kleurenfoto's van Patrick Gerbier. Corps d'ombres, t/m 13 juli.

Den Haag

Bij Paagman Projektinrichting, Willem de Zwijgerlaan 51, van 21 juni t/m 22 september fotowerk van Jeroen Nooter.

Delft

Het Legermuseum (Korte Geer 1) heeft fotograaf Bart Sorgedrager de opdracht gegeven in beelden vast te leggen welke enorme inspanningen de Nederlandse samenleving zich troostte zich voor te bereiden op een kernoorlog. Dit ter nagedachtenis van de onlangs opgeheven Organisatie Bescherming Burgerbevolking. Cold War, civiele verdediging in Nederland, t/m 31 augustus.

Dordrecht

De zomertentoonstelling van Teekengenootschap Pictura is in zijn geheel gewijd aan de winnares van de Picturaprijs Jeanne van der Horst. 'Gebouwde foto's' noemt Van der Horst haar gemanipuleerde fotowerk. Tot en met 26 juni.

Eindhoven

Onder de titel Metamorphosis is vanaf vrijdag in galerie Pennings (Geldropseweg 61b) een drieluik van Mario Rizzi. Tot en met 28 juni.

Helmond

In het Gemeentemuseum prsenteert tot en met 21 september Anton Corbijn: Fotoos. Met foto's van Corbijn uit de wereld van de popmuziek, film en mode. Daarnaast is een compilatie van zijn videoclips te zien.

Rotterdam

Capi Lux Vak, Basisweg 42, toont t/m 24 juli polaroidfoto's van Robbert-Hans Beck rond het thema water en mode. Te bezichtigen op werkdagen van 9 tot 17 uur.

In het Nederlands Foto Instituut Respect voor individu: fotoreportages over oorlogen, massamoorden en ander geweld, gemaakt in conflictgebieden door vier fotografen: de Amerikaan Fazal Sheikh, de Fransman Gilles Peress, de Duitser Hartmut Wilkening en de Nederlander Petterik Wiggers, tot en met 6 juli.

Footprints in the Sand is een fotodocumentaire van Paul Weinberg over Bushmen in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Tot en met 23 november in het Museum voor Volkenkunde.

In de fotogalerie van de Kunsthal is de tentoonstelling The Parents te zien, met werk van Colin Gray. De Britse fotograaf legde vijftien jaar lang zijn ouders vast, met behulp van geënsceneerde foto's, scans, röntgen en een luchtfoto van zijn geboorteplaats Hull, tot en met 29 juni.

Uit de Lex de Herder-collectie van de Rotterdamse Archiefdienst ruim honderd foto's op de tentoonstelling Rotterdamse Oorlogsfoto's: beelden van het alledaagse leven tijdens de oorlog, illegale beelden en foto's van onbekende herkomst. In De Archiefwinkel, Coolsingel 91, tot en met 19 juli.

Veldhoven

In museum 't Oude Slot loopt van 21 juni t/m 31 augustus Standpunten 2, een expositie n.a.v. van het basisschoolproject rondom fotografie.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam presenteert van 20 juni t/m 31 augustus de tentoonstelling Amerikaanse Fotografie 1947-1997. Met werk van Harry Callahan, Aaron Siskind, Irving Penn, Ansel Adams, Diane Arbus, Eliott Erwitt e.v.a.

Vught

Erich Hartmann, fotograaf bij Magnum, reisde langs voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa. Stille Getuigen heet de serie van 74 zwartwitfoto's, bij Nationaal Monument Kamp Vught, t/m 29 juni.

Meer over