FOTOGRAFIE

Negen maanden trok Hapé Smeele op met een groep verstandelijk gehandicapten met een denkniveau van een kind tussen 0 en 2 jaar....

Amersfoort

Amsterdam

Aan het werk van schilder en fotograaf G.H. Breitner zijn twee tentoonstellingen gewijd. G.H. Breitner; fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht in het Gemeentearchief toont afdrukken van zijn in 1995 gevonden glasnegatieven (onder meer van het Damrak, het Rokin, de grachten en de Haarlemmerbuurt). Tevens van Breitner schilderijen, aquarellen en tekeningen. Tot en met 27 april. Een tweede selectie uit Breitners glasnegatieven en andere foto's zijn te zien in de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a. Zijn werk hangt daar naast foto's van Harold Strak, die Breiters glas- en duplicaatnegatieven afdrukte. Tot en met 21 maart.

Han Singels fotografeerde het joodse leven in Amsterdam, vijftig jaar na de bevrijding. De opdracht werd hem verstrekt door het Joods Historisch Museum en het Joods Maatschappelijk Werk. Het museum maakte een keuze van tachtig foto's voor een tentoonstelling. Tot en met 6 april.

In de Melkweg Galerie de expositie 'Droom van een planoloog?' van Gé Dubbelman. De fotograaf kijkt of de droom van Almere om een echte stad te worden, uit kan komen. Veel hoop heeft hij niet. Van 5 tot en met 30 maart.

Devote Lourdes-gangers, gastvrije zigeuners en Parijzenaars vlak na de oorlog. De Amsterdamse fotograaf Ad Windig (1912-1996) fotografeerde tussen 1945 en 1970 op zijn reizen door Frankrijk vooral mensen. Veertig van zijn foto's zijn onder te titel Les vacances de Monsieur Windig te zien in Maison Descartes, Vijzelgracht 2a. Van 7 maart tot en met 20 april.

Een jaar lang volgde fotografe Maruschka Kraal (1969) met haar camera het leven van een Nijmeegse heroïneprostituee. De fotoserie die dat opleverde is genomineerd voor de Zilveren Camera in de categorie 'Documentaire Fotografie Nederland' en is tot en met 3 april te zien in café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59.

Monumentale Achteloosheid heet de tentoonstelling van Taco Anema in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9. Anema constateert dat zijn foto's het gewone tot een monument verheffen. Tot en met 22 maart.

Den Haag

Ter gelegenheid van de opening, vanmiddag door premier Kok, van het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is vanaf morgen de fotocollectie van de hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Dordrecht

Werk van genomineerden voor de Prix de Rome '96 fotografie en film & video is tot en met 16 maart te zien in het Dordrechts Museum. Onder anderen foto's van Astrid Hermes en Hans Wijninga en film & video van Jeroen Eisinga en Imogen Stidworthy.

Edam

Camilla van Zuylen exposeert de maanden februari en maart concertfoto's en portretten van onder anderen Joe Satriani, Dizzy Gillespie, Archie Shepp, Courtney Pine en Miles Davis. In Jazzclub Mahogany Hall, Strandbad, Zeevangszeedijk 7.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

In USVA Noorderlicht Fotogalerie toont Sake Elzinga onder de titel De Keuze zijn veelvuldig bekroonde journalistieke reportagefoto's. De tentoonstelling toont onder meer een serie foto's over Tsjernobyl, tien jaar na de kernramp. Munnekeholm 10, van 7 maart tot en met 11 april.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen combineert een expositie rond het boek 'Impressions d'Afrique' van de excentrieke Fransman Raymond Roussel met foto's van Paul Bowles. De nu 86-jarige Bowles heeft sinds hij 1949 in Tanger kwam wonen Marokko gefotografeerd. Woestijndorpen, de bewoners, maar ook Bowles' Amerikaanse vrienden, vastgelegd in zwart-wit. Tot en met 16 maart.

In het Nederlands Foto Instituut Face to Face, klassiek studiowerk gecombineerd met videoportretten en conceptueel werk. Met werk van Rineke Dijkstra, Chris Harrison, Roland Fischer, Romy Finke, To San en Joachim Schmid. Tot en met 16 maart.

In het Museum voor Volkenkunde tot half mei een selectie uit de hedendaagse fotografie van onder meer Salgado en Abbas van persbureau Magnum.

Utrecht

De Engelse fotograaf Eadweard Muybrigde (1830) was in 1874 de eerste die met zijn foto's aantoonde dat een paard in galop met vier voeten van de grond komt. Later ging hij ook bewegende mensen, vogels en olifanten fotograferen. Tot en met 29 maart bij Ton Peek Photography, Oudegracht 295.

Zwolle

Arm was broken toont twintig foto's van Paul Overdijk, in stichting Galerie Het Langhuis, Goudsteeg 8. Tot en met 7 maart.

Meer over