FOTOGRAFIE

In de Nieuwe Kerk de jaarlijkse World Press Photo, die duurt tot en met 14 juni...

Amsterdam

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder van Wessing oud fotowerk dat hij in 1976 voor het Rijksmuseum maakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland'. Tot en met 31 augustus.

In Galerie Fotogram twee exposities: 'Water en andere werken' van Tjerk van Duinen en 'Kracht' van Jürgen Caris. Van Duinen, hoofdredacteur van het vakblad voor de bouwwereld Bouwmedia, laat zich voor zijn foto's al 25 jaar voornamelijk inspireren door architectuur. De foto's van de 25-jarige Caris hebben sterke journalistieke kenmerken. Van 24 mei tot en met 17 juni.

Foto's van Gregory Crewdson, Thomas Demand en Yasumasa Morimura zijn te zien in Galerie Barbara Farber. De fotografen hebben gemeen dat ze bewust een mise-en-scène creëren, puur om die te fotograferen. Keizersgracht 265, van 17 mei tot en met 12 juni.

In Galerie Fotomania de tentoonstelling 'In alphabetical order' van de Duitser Mischa Kuball. Hij onderzoekt de betekenis van op gebouwen aangebrachte beletteringen waarmee bedrijven en instellingen de 'buitenwereld' aanspreken. Hoornbrekersstraat 22, van 25 mei tot en met 29 juni.

Vier tentoonstellingen van nieuw werk van Raymond Wouda, Adolf Buitenhuis, Werner Rauwerdink en Robynne Limoges zijn te zien in het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF). Bethaniënstraat 9, van 17 mei tot en met 21 juni. Wouda komt 23 mei om 20.30 uur naar het ACF om over zijn werk te vertellen. Reserveren wordt aanbevolen: 020-6224899.

Arnhem

Het Museum voor Moderne Kunst toont fotowerk van Michèle Talens. In 'Archetypen I (1990-1992)', 'Archetypen II (1992-1995)' en 'Archetypjes (foto's van kinderen, 1996)' onderzoekt Talens hoe tradities en historisch overgeleverde beelden de hedendaagse cultuur van niet-westerse mensen in Nederland beïnvloeden. Tot en met 15 juni.

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Emmen

Recente foto's van David Roëll-prijswinnaar Bertien van Manen zijn te zien in het Centrum Beeldende Kunst, Raadhuisplein 1. Van 18 mei tot en met 22 juni.

Haarlem

In de fotogalerie van het ABC Architectuurcentrum zijn architectuur- en reisfoto's te zien van Edwin Walvisch. Groot Heiligland 47, tot en met 22 juni.

Naarden

Het Fotofestival Naarden heeft twee thema's. 'Erfgenamen van de twintigste eeuw', in de Grote Kerk, bevat portretten van kinderen over de hele wereld. 'Het landschap voorbij', de grote buitenexpositie, toont het landschap bezien door een telelens en microscoop. In het Comeniusmuseum is verder werk te zien van Eddy Posthuma de Boer en brengt de Turfloods een speciaal off-festivalprogramma. Tot en met 1 juni.

Rotterdam

In het Centrum Beeldende Kunst - Artoteek Rijnmond (Nieuwe Binnenweg 75) een tentoonstelling van breedbeeldfoto's. Fotograaf Frits Rotgans maakte deze foto's in de jaren vijftig van de wederopbouw en de bedrijvigheid in stad en haven van Rotterdam. Tot en met 3 juni. Ook in het CBK de tentoonstelling Ultra, fotowerken en installaties van Harry Sengers. Tot en met 8 juni.

De fotogalerie van de Kunsthal toont de tentoonstelling The Parents, met werk van Colin Gray. Hij legde vijftien jaar lang zijn ouders vast met behulp van geënsceeneerde foto's, scans, röntgen en een luchtfoto van zijn geboorteplaats Hull, t/m 29 juni.

Het Museum voor Volkenkunde presenteert tot half mei een selectie uit hedendaagse fotografie, van onder meer Sebastiao Salgado en Abbas van persbureau Magnum.

You'll love it is de titel van een fotoserie die Miriam Erbacher tussen 1993 en 1996 maakte tijdens haar verblijf in New York. Erbacher onderzoekt met de serie de invloed van emoties op ons denken en handelen. Ze neemt daarvoor de televisie als graadmeter. In het Goethe Institut, 's-Gravendijkwal 50-52. Van 24 mei tot en met 13 juni.

Uden

Monniken en monialen; 35 jaar kloosterleven toont foto's van Guus Bekooy, Bertien van Manen en Annie van Gemert die 'iets van het leven geheel gewijd aan God zichtbaar maken'. In het Museum voor Religieuze Kunst, tot en met 1 juni.

Utrecht

Bij Ton Peek Photography werk van Japanse en Europese fotografen die in de negentiende eeuw nauwkeurig het leven in Japan hebben vastgelegd. Portretten, landschappen en stadsgezichten van o.a. Felice Beato, Baron von STillried en Fasari. Oudegracht 295, tot en met 14 juni.

Vught

Magnum-fotograaf Erich Hartmann reisde langs alle resten van concentratie- en vernietigingskampen in Europa en maakte een serie van 74 zwartwitfoto's die onder de titel Stille Getuigen te zien is bij Stichting Nationaal Monument Kamp Vught. Tot en met 29 juni.

Weesp

Voor de tentoonstelling The European Face werden vijftien fotografen uitgenodigd om 'het' gezicht van Europa vast te leggen. Dat gezicht, in meer dan honderd gedaanten, is te zien in de Weesper Synagoge. Nieuwstraat 5, tot en met 6 juni.

Zeewolde

De foto's van Erik Woudstra hebben vaak iets weg van magisch-realistische schilderijen. Theater Gallery Arcade, Raadhuisplein 19-20, toont zijn werk tot en met 25 mei.

Meer over