FOTOGRAFIE

Amsterdam..

Onder de titel The Sea of Marmara, presenteert Leo Divendal nieuw werk in galerie Van Zoetendaal (Lijnbaansgracht 109). Divendal fotografeerde de scheepvaart op de Turkse Zee. Kleurige, impressionistische beelden zijn het resultaat. Tot en met 19 november.

In de Melkweg Galerie een (onbedoeld postuum) eerbetoon aan popfotograaf Nico van der Stam, die onlangs overleed. Van der Stam fotografeerde onder meer voor Hitweek, Muziek Express en hij werd vooral bekend door de popfoto's die in de Rijam schoolagenda verschenen. De Bintangs in je Rijam, t/m 29 oktober.

De Braziliaan Vik Muniz maakt met chocolade, wol, confetti en andere materialen reproducties van beroemde werken uit de kunstgeschiedenis. Die reproducties fotgrafeert Muniz, die zo de waarneming wil prikkelen. In Huis Marseille, Keizersgracht 401, t/m 21 januari.

Het Exposorium (De Boelelaan 1105) toont vijftig foto's van Russische fotografen onder wie Alexander Rodchenko. Rodchenko richtte in 1928 de Oktjabr-groep op, één van de belangrijkste bewegingen voor fotografie en cinematografie in die jaren in Rusland (t/m 17 november).

Egmond

Armando Jongejan legde het dagelijks leven vast van de Karmelzusters in hun klooster in Egmond aan den Hoef. De zusters zijn inmiddels verhuisd naar Zuid-Limburg. Het project resulteerde in het boek en in de expositie Van binnenuit in het klooster (Herenweg 269). Van 22 oktober t/m 12 november.

Werk van Magnum-fotografen Carl De Keyzer, John Vink, Paul Fusco, Alex Majolo, Chien-Chi Chang en Fernando Scianna die op verzoek van Artsen Zonder Grenzen meereisden naar onder meer Tibet, Soedan, Colombia, Kossovo en Angola in Fieldwork, Centrum voor de Kunsten, Stratumsedijk 22, tot en met 11 november.

Groningen

Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in 't Jatstraat 36, presenteert 'Figuren' van Ruud Jonkers. Tot en met 29 oktober.

Leeuwarden

Fotofestival Noorderlicht: Africa inside in het Fries Museum biedt een introductie op hedendaags werk van fotografen uit Benin, Mali, Nigeria, Madagascar, Senegal en Ivoorkust. Tot en met 26 november.

Rotterdam

Nederlands Foto Instituut (Witte de Withstraat 63): Een blik van verstandhouding toont hedendaagse fotografie uit Canada, t/m 5 november; Andrea Stultiëns. Andere uitzichten, Rotterdam en de binnenvaart is een documentaire foto-opdracht die gemeente Rotterdam jaarlijks aan een fotograaf verleent (t/m 5 november).

Utrecht

Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, toont foto's van Auguste Rosalie Bisson, van zijn reis naar Pisa en Rome in 1855. Tot en met 11 november.

Meer over