FOTOGRAFIE

Fotoforum kreeg onlangs een eigen ruimte in de Elleboogkerk, samen met het Armando Museum. Als openingsexpositie presenteert Fotoforum werk van de Duitse performance kunstenaar en fotograaf Uwe Laysiepen (Ulay)....

Amersfoort

Amsterdam

Alfred Stieglitz staat centraal in een tentoonstelling van vroeg twintigste-eeuwse werken van Amerikaanse en Europese fotografen, die het medium fotografie in de artistieke discussies van die tijd wilden voegen. Het tijdschrift Camera Work was in die tijd het platform voor kunstfoto's. Het Stedelijk Museum toont een selectie foto's uit deze tijd. Cameraworks, 19 december t/m 7 februari.

Thoughtless Kind (Dagdromer) geeft een intiem en persoonlijk beeld van het leven van de jong overleden fotograaf Erik Hamelink (1964-1998), neergezet door zijn goede vriend en collega-fotograaf Koos Breukel, van 19 december t/m 23 januari in Fotogalerie 21/2 bij 41/2 aan de Prinsengracht 356.

Literair café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59, presenteert Uit de stal, een persoonlijke keuze van Simon B. Kool uit het archieven van fotopersbureau Hollandse Hoogte. Kool, een van de grondleggers van HH, neemt vandaag afscheid. Van 17 december t/m 12 februari.

Vrouwen in een rood decor in de Melkweg Galerie is een tentoonstelling van Priscilla Bistoen. Portretten van vrouwen in een decor van helder 'mannelijk' rood of donker 'vrouwelijk' rood. Tot en met 3 januari.

In het Amsterdam Historisch Museum foto's van voormalig Vrij-Nederlandfotograaf Willem Diepraam uit de periode 1970-1995. Tot en met 10 januari.

Werk van Aart Klein, waarin de naoorlogse wederopbouw van Nederland zichtbaar wordt, bij kunstuitleen SBK Amsterdam, Nieuwe Herengracht 23. Tot en met 24 december.

Eindhoven

Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, presenteert Heads, zelfportretten van de Duitse fotograaf Hermann Fösterling. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met dezelfde titel. Van 19 december t/m 24 januari.

Groningen

Het Natuurmuseum presenteert onder de titel Raakvlakken foto's van Willem de Boer, die het gebied tussen natuur en cultuur verkennen, van 15 december t/m 21 maart.

Hilversum

Exedra, Langestraat 52, organiseert op 14, 15, 16 en 17 januari de manifestatie Faces and Names waarbij de bezoeker zich kan laten fotograferen door een van de volgende vijf fotografen: Carlos Amorales, Romy Finke, Saskia Janssen, Liedeke Kruk en Barbara Woutermaertens. Om de keuze van de bezoeker te vergemakkelijken, presenteert Exedra van 23 december t/m 10 januari werk van deze vijf.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een duotentoonstelling van de Limburgse fotografen Chris Keulen en John Lambrichts. Keulen fotografeerde tijdens de burgeroorlog in Rwanda en Lambrichts maakte een reportage over oudere mensen met kanker. Tot en met 10 januari.

Rotterdam

Koerdistan: in de schaduw van de geschiedenis: foto's en documenten over het Koerdische volk en de banden van dit volk met het Westen tot en met 14 februari in het Nederlands Foto Instituut.

In de entreehal van het Nederlands Architectuurinstituut South Africa - The structure of things than, sobere zwartwitfoto's die de Zuid-Afrikaan David Goldblatt maakte van zijn land, 17 december t/m 18 januari.

In De Kunsthal een overzicht van de Amerikaanse fotografe Dorothea Lange (1895-1965). Zij maakte deel uit van de U.S. Farm Security Administration, die de benarde situatie van de landarbeiders tijdens de grote depressie uit de jaren dertig registreerde. Tot en met 24 januari.

Museum Boijmans Van Beuningen: een overzicht van Rineke Dijkstra, en werk van de Rotterdamse fotograaf Ralph Kämena, t/m 17 januari.

Sittard

Het Domein presenteert foto's uit de Lambert-collectie, een fotoverzameling met werk van de belangrijke fotokunstenaars van deze eeuw, onder wie Nan Goldin, Robert Frank, Cindy Sherman, en Gerhard Richter. Tot en met 13 december.

Meer over