FOTOGRAFIE

Amsterdam..

Het Stedelijk Museum presenteert onder de titel Shifting Views foto's uit de collectie, t/m 15 augustus.

Het dagelijks leven op het Chinese platteland en de stad werd vastgelegd door Jurgen Ahaus. Zijn foto's hangen van 1 t/m 31 juli bij Scheltema, Koningsplein 20.

In opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad maakte Celine van Balen portretten van kinderen van zeven. Tot en met 18 juli in het Rijksmuseum.

Amersfoort

In Nieuwe Oogst, éen jaar na dato toont Fotoforum in de Elleboogkerk nieuw werk van jonge fotografen, een jaar nadat ze zijn afgestudeerd. Van 4 juli t/m 29 augustus.

De Zonnehof besteedt in Document van een stad aandacht aan de betekenis van documentaire fotografie voor de beeldvorming van de stad. Er werden fotografieopdrachten verstrekt aan Henze Boekhout, Jeroen Alberts, Ellen Kooi en Caroline Schröder. Van 3 juli t/m 26 september.

Museum Flehite, Westsingel 50, presenteert stadsgezichten van rond 1900, samen met recente foto's van die plekken, gefotografeerd door fotokring Eemland, t/m 10 oktober.

Breda

'Naturel en onopgesmukt' is het credo van fotografe Nicol'Andrea, die van 1 t/m 25 juli haar werk presenteert in de Grote Kerk.

Den Haag

Het Haags Gemeentemuseum presenteert onder de titel Wols- de schilder als fotograaf, foto's van Wols, t/m 15 augustus.

Het Haags Historisch Museum laat in een tentoonstelling met werk van de vier Haagse fotografen Dirk de Herder, Ed van Wijk, Norbert Buchsbaum en Eric de Vries zien hoe de stad als inspiratiebron kan werken voor een fotograaf. Van 3 juli t/m 22 augustus.

Haarlem

ABC Architectuurcentrum toont foto's van interieurarchitect en -fotograaf Rene Stoelte, 1 juli t/m 29 augustus.

Helmond

J'aime la vie in het Gemeentemuseum toont 120 foto's van de Franse fotograaf Jacques-Henri Lartigue (1894-1986). Tot en met 12 september.

Rotterdam

Het werk van de Britse fotografen Hannah Starkey en Frances Kearney vertoont volgens het Nederlands Foto Instituut een opvallende gelijkenis: beide weten een alledaags moment te vatten en om te zetten in een monumentale leegte. Still, 4 juli t/m 1 september; Steve Hart volgde het leven van Ralph en Sensa, een Puertoricaans stel in de Bronx (New York), beiden besmet met het aidsvirus en ouders van vier kinderen. Steve Hart: Een familiealbum uit de Bronx, 4 juli t/m 1 september.

De Kunsthal: een tentoonstelling over fotograaf van de Koude Oorlog Alfred van Sprang, t/m 5 september.

Meer over