FOTOGRAFIE

Fotografen ontmoeten Mondriaan heet de tentoonstelling in het Mondriaanhuis (Kortegracht 11) met werk van tien fotografen, onder wie Cas Oorthuys, die Mondriaan in de jaren dertig in zijn Parijse atelier vastlegde en André Kertesz, die twee brillen en de pijp van Mondriaan fotografeerde....

Amersfoort

Amsterdam

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn nu bijeengebracht voor de expositie 'Photographs & Memories'. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, van 4 oktober t/m 1 maart 1998.

In Galerie Fotogram (Korte Prinsengracht 33) een foto-interpretatie van de Westerdoksdijk van Ton van Rijn en 'foto-sculpturen' van Arnold Hoogendorp. Van 4 t/m 28 oktober.

Tijdens het vijfde Weekend van de Fotografie worden foto's gepresenteerd van popfotograaf Niels van Iperen en Barry Kornbluh. In het SBK Centrum (Nieuwe Herengracht 23), op 3, 4 en 5 oktober.

Van Johan van der Keuken is in het Stedelijk Museum zijn zeven delen tellende project 'Lichaam en Stad' te zien, waarin hij fotografie en film combineert. Het eerste deel, 'Bolivia/Een dag in La Paz', bestaat uit een zaal met foto's onderbroken door een videoscherm waarop een filmloop wordt vertoond. Tot en met 16 november.

Niet de reis maar het logboek, een serie exposities in het Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethaniënstraat 9) van Kent Howie, Frederique Jochems, Lex van Pieterson en Orna Wertman. Tot en met 12 oktober.

Burgh-Haamstede

De tentoonstelling Waterwereld, leven in de delta van Bangladesh, met foto's van Gilles Saussier is verlengd tot en met 2 november. In de Stormvloedkering van WaterLand Neeltje Jans (Zeeland).

Breda

Iris van Valkenhoef en Christophe de Wit maakten een reis naar India. Van de foto's die beiden daar maakten, zijn twee tentoonstellingen samengesteld. In Galerie Madeleine Heijmans (Cingelstraat 4), van 4 t/m 19 oktober.

Den Haag

Galerie Artimediair (Prinsegracht 10) toont onder de titel 'Beautiful People' werk van de jonge, autonome fotografen Rogier Alleblas en Ronald Wassen. Van 5 t/m 31 oktober.

Emmen

De tentoonstelling De Zilveren Camera 1996 toont zo'n 150 foto's uit 10 categorieën van prijswinnende en genomineerde fotojournalisten. Tot en met 19 oktober in het Centrum Beeldende Kunst/ Bruggebouw.

Enschede

Enigszins surrealistische werken van Inez Lenders zijn te zien in Fotogalerie Objectief (Walstraat 33) t/m 23 oktober.

Groningen

'De Hof van Eden' is het thema van de hoofdtentoonstelling van de fotomanifestatie Noorderlicht. Negentien fotografen uit binnen- en buitenland tonen in de Der Aa-kerk hun visie op het paradijs en de schoonheid der dingen, naast de tentoonstelling 'Unbeschreiblich Weiblich', waarin dertien fotografen en kunstenaars hun visie op 'de vrouw' en 'het vrouwelijke' geven. Voorts presentaties en workshops in twintig galeries, het Groninger Museum en het Centrum Beeldende Kunst. Tot en met 12 oktober.

Ziegler Groningen (Sledemennerstraat 13) toont foto's van Gerco de Ruijter. Tot en met 12 oktober.

In het Groninger Museum t/m 2 november recente modefotografie (1996/1997) van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

In het Natuurmuseum Groningen een tentoonstelling van de 'lichaamslandschappen' van Ben Abma. Tot en met 26 oktober.

Haarlem

In de fotogalerie van het ABC Architectuurcentrum (Groot Heiligland 47) zijn vijftig foto's van architectuur, stadsbeelden, mensen en landschappen te zien die Alex Sievers maakte tijdens zijn reizen in onder anderen Birma, Australië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Spanje. Tot en met 26 oktober.

Leiden

Foto's van Jurriaan Molenaar in LAKgalerie (Cleveringaplaats 1). Van 4 oktober t/m 7 november.

Nijmegen

In het Centrum Beeldende Kunst (Oude Haven 102) hangen zo'n tachtig historische foto's van Jan van Teeffelen. Van 2 oktober t/m 9 november.

Rotterdam

In plaats van de geboortedag vieren Siberiërs jaarlijks de plek waar de bevruchting heeft plaatsgevonden. Fotomania (Hoornbrekersstraat 22) toont tientallen foto's van deze 'verwekkingsplekken' en de betrokken personen die het persbureau Loodwicks Press Images (LPI) in Siberië en het Verre Oosten maakte. Verder werk van Jean-Marc Spaans. Tot en met 19 oktober.

Photowork(s) in Progress is een internationaal fotografieproject dat de documentaire fotografie wil stimuleren. In het Nederlands Foto Instituut de eerste resultaten, Constructing Identity, met werk van Rineke Dijkstra (NL), Wendy Ewald (VS) en Paul Seawright (GB). Tot en met 26 oktober.

Footprints in the Sand is een fotodocumentaire van Paul Weinberg over Bushmen in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Tot en met 23 november in het Museum voor Volkenkunde.

Met ruim 200 foto's geeft De Kunsthal een overzicht van het werk van Edward Steichen (1879-1973). Steichen fotografeerde vooral kunstenaars en hun werk, onder wie Auguste Rodin, Marlène Dietrich en Thomas Mann. Tot en met 30 november.

Sittard

In het Stedelijk Museum Het Domein een overzichtstentoonstelling met foto's, fotomontages en grafische werken van Grete Stern (1904). Tot en met 2 november.

Utrecht

In Ton Peek Photography (Oudegracht 295) foto's van Giorgio Sommer (1834-1914), gemaakt in Florence, Napels en Pompei. Tot en met 11 oktober.

Frank Dries maakte de afgelopen vijf jaar foto's van De Opkomst, een festival van en voor jonge theatermakers. Zijn werk hangt bij het LOKV Nederlands Instituut voor Kunsteducatie (Ganzenmarkt 6), t/m 15 oktober.

Zaltbommel

Het Maarten van Rossemmuseum (Nonnenstraat 5) toont een overzicht van het werk van Cor de Kock, Fotojournalist van het jaar 1995. Tot en met 12 oktober.

Meer over