FOTOGRAFIE

In de Elleboogkerk exposeren tien docenten van de afdeling fotografische vormgeving van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Met werk van o.a....

Amersfoort

Amsterdam

In het Stedelijk Museum een overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Nan Goldin (1953); I'll be your mirror toont een keuze uit 25 jaar fotografie. De tentoonstelling, naar thema's gerangschikt, is een dagboekachtige kroniek, waarin 'dragqueens', junks, aan aids-lijdende vrienden en Goldin zelf figureren (t/m 17 augustus).

In het Stedelijk Museum t/m 20 juli 'Het beloofde land', foto's van Ad van Denderen.

In het kader van het 15de World Roots Festival loopt in de Melkweg Galerie een foto-expositie van Christien Jaspars. C'est la musique qui fait la photo is een hommage aan de wortels van de Afrikaanse wereldmuziek (t/m 29 juni).

In het kader van het Lesbisch en Homo Cultureel Festival toont Galerie Westzijde t/m 29 juni fotowerk van van Johan van Breukelen en Deva rond het thema 'aangeraakt'.

Twaalf jonge fotografen in opleiding presenteren hun gezamenlijke interpretatie van een fotografietentoonstelling in Fotogalerie 2,5 bij 4,5, Prinsengracht 356. Twaalf tegen de muur loopt t/m 29 juni.

In de periode 1983-1993 reisde de Amerikaanse fotografe Joan Roth naar Ethiopië, Jemen, India, Marokko, Oost-Europa en Israël, waar ze joodse vrouwen fotografeerde. Joodse vrouwen wereldwijd, in het Joods Historisch Museum, tot en met 31 augustus.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder van Wessing oud fotowerk dat hij in 1976 voor het Rijksmuseum maakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland'. Tot en met 31 augustus.

Voor het laatste fotocafé van dit seizoen heeft het Amsterdams Centrum voor Fotografie voor vrijdag een groot aantal gasten uitgenodigd om te spreken over het wel en wee van fotofestivals in Nederland. Met Hans van Blommerstein, Sonja Herst, Jan Kok, Wim Mells, Loek van der Molen en Bas Vroege. Gespreksleider is Eddie Marsman. Bethaniënstraat, aanvang 20 uur.

In Galerie het getal 0, Nieuwe Amstelstraat 111, exposeert Marjan Schelvis van 15 juni t/m 22 juni foto's van haar rondreis door Birma.

In Fjällräven, Stadhouderskade 23a, natuurfoto's van Iréne Walton, 'Abstracte Landschappen', t/m 19 juni.

In café de Balie exposeert Anya van Lit van 17 juni t/m 1 augustus foto's van de Sydney Lesbian and Gay Mardi Gras, gecombineerd met reisfoto's van Australië. De expositie valt samen met de Roze Filmdagen, vanaf 16 juni in Cinema de Balie, Rialto en filmhuis Cavia.

In Maison Descartes vanaf 15 juni 44 kleurenfoto's van Patrick Gerbier. Corps d'ombres, t/m 13 juli.

In Galerie Fotogram twee exposities: 'Water en andere werken' van Tjerk van Duinen en 'Kracht' van Jürgen Caris. Tot en met 17 juni.

In Galerie Fotomania de tentoonstelling 'In alphabetical order' van de Duitser Mischa Kuball. Hoornbrekersstraat 22, tot en met 29 juni.

Nieuw werk van Thomas Struth is te zien in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116. Tot en met 28 juni.

Vier tentoonstellingen van nieuw werk van Raymond Wouda, Adolf Buitenhuis, Werner Rauwerdink en Robynne Limoges zijn te zien in het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF). Bethaniënstraat 9, tot en met 21 juni.

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Delft

Het Legermuseum (Korte Geer 1) heeft fotograaf Bart Sorgedrager de opdracht gegeven in beelden vast te leggen welke enorme inspanningen de Nederlandse samenleving zich troostte zich voor te breiden op een kernoorlog. Dit ter nagedachtenis van de onlangs opgeheven Organisatie Bescherming Burgerbevolking. Cold War, civiele verdediging in Nederland, t/m 31 augustus.

Dordrecht

De zomertentoonstelling van Teekengenootschap Pictura is in zijn geheel gewijd aan de winnares van de Picturaprijs Jeanne van der Horst. 'Gebouwde foto's' noemt Van der Horst haar gemanipuleerde fotowerk. Tot en met 26 juni.

Eindhoven

Onder de titel Metamorphosis is vanaf vrijdag in galerie Pennings (Geldropseweg 61b) een drieluik van Mario Rizzi te zien: deel één toont tatoos, twee de Rizzi-mummies, en deel drie zijn foto's van lichaamsmutaties. Tot en met 28 juni.

Emmen

Recente foto's van David Roëll-prijswinnaar Bertien van Manen zijn te zien in het Centrum Beeldende Kunst, Raadhuisplein 1. Tot en met 22 juni.

Haarlem

In de fotogalerie van het ABC Architectuurcentrum zijn architectuur- en reisfoto's te zien van Edwin Walvisch. Groot Heiligland 47, tot en met 22 juni.

Rotterdam

Het Nederlands Foto Instituut

heeft het audiovisuele programma Rotterdam herrijst 1945-1960 verlengd. Het programma is nog tot en met zondag te zien. Naast filmbeelden van haven en stadshart in wederopbouw worden ook foto's getoond.

Capi Lux Vak, Basisweg 42, toont van 16 juni t/m 24 juli polaroidfoto's van Robbert-Hans Beck rond het thema water en mode. Te bezichtigen op werkdagen van 9 tot 17 uur.

In het Nederlands Foto Instituut Respect voor individu: fotoreportages over oorlogen, massamoorden en ander geweld, gemaakt in conflictgebieden door vier fotografen: de Amerikaan Fazal Sheikh, de Fransman Gilles Peress, de Duitser Hartmut Wilkening en de Nederlander Petterik Wiggers, tot en met 6 juli.

Footprints in the Sand is een fotodocumentaire van Paul Weinberg over Bushmen in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Tot en met 23 november in het Museum voor Volkenkunde.

In de fotogalerie van de Kunsthal is de tentoonstelling The Parents te zien, met werk van Colin Gray. De Britse fotograaf legde vijftien jaar lang zijn ouders vast, met behulp van geënsceneerde foto's, scans, röntgen en een luchtfoto van zijn geboorteplaats Hull, t/m 29 juni.

Uit de Lex de Herder-collectie van de Rotterdamse Archiefdienst zijn ruim honderd foto's te zien op de tentoonstelling Rotterdamse Oorlogsfoto's: beelden van het alledaagse leven tijdens de oorlog, illegale beelden van amateurfotografen en foto's van onbekende herkomst. In De Archiefwinkel, Coolsingel 91, tot en met 19 juli.

Helmond

Het Gemeentemuseum presenteert tot en met 21 september Anton Corbijn: Fotoos. Met foto's van Corbijn uit de wereld van de popmuziek, film en mode. Daarnaast is een compilatie van zijn videoclips te zien.

Utrecht

In De Kargadoor, Oudegracht 36, hangen foto's van Lucas Janssen, onder de titel Goodbye Gdansk, t/m 30 juni.

Meer over