FOTOGRAFIE

Amersfoort..

Amsterdam

In de Melkweg Galerie een (onbedoeld postuum) eerbetoon aan popfotograaf Nico van der Stam, die twee weken geleden overleed. Van der Stam fotografeerde onder meer voor Hitweek, Muziek Express en hij werd vooral bekend door de popfoto's die in de Rijam schoolagenda verschenen. De Bintangs in je Rijam, van 4 t/m 29 oktober.

Het Exposorium (De Boelelaan 1105) toont vijftig foto's van Russische fotografen onder wie Alexander Rodchenko. Rodchenko richtte in 1928 de Oktjabr-groep op, één van de belangrijkste bewegingen voor fotografie en cinematografie in die jaren in Rusland. De foto's zijn afkomstig uit het Russische staatsarchief. Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus 'Sovjet fotografen 1917-1940'. Van 2 oktober t/m 17 november.

De ondoordringbaarheid van het beeld is onderwerp van de tentoonstelling Kogelvrij bij Galerie Van Zoetendaal, Lijnbaansgracht 109. Met foto's van o.a. Céline van Balen, Koos Breukel, Jan Luitjes en Niels Schumm. Tot en met 8 oktober.

Groningen

Noorderlicht: Africa inside in het Fries Museum is de hoofdtentoonstelling op het fotofestival. De tentoonstelling biedt een introductie op hedendaags werk van fotografen uit Benin, Mali, Nigeria, Madagascar, Senegal en Ivoorkust (t/m 26 november).

Noorderlicht: in het Princessehof de Marokko-serie van de Engelse fotograaf Albert Watson, beroemd van zijn werk voor Rolling Stone en Vogue. Verder is er werk tentoongesteld van Angèle Etoundi Essamba, Gigi Cohen en Chris Webster, t/m 22 oktober.

Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in 't Jatstraat 36, presenteert 'Figuren' van Ruud Jonkers. Van 27 september t/m 29 oktober.

Kampen

Kijken op Kampen, is een tentoonstelling van luchtfoto's in het Stedelijk Museum, samengesteld uit het onlangs verschenen fotoboek 'Oud Kampen vanuit de lucht' van Theo van Mierlo. Van 29 september t/m 11 november.

Rotterdam

Kunsthal: een overzicht van fotografe Germaine Krull (1897-1985), die alle paden in de fotografie wel heeft bewandeld (tot en met 22 oktober).

Utrecht

Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, toont foto's van Auguste Rosalie Bisson, van zijn reis naar Pisa en Rome in 1855. Tot en met 11 november.

Meer over