FOTOGRAFIE

Het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9, wijdt zo nu en dan een tentoonstelling aan autonome fotografie, waarbij de grens tussen fotografie en beeldende kunst diffuus is....

Amsterdam

In de Oude Kerk de tentoonstelling Amsterdam in zilver: Breitner en tijdgenoten; Amsterdamse stadsgezichten 1856-1925, met afdrukken van de onlangs ontdekte glasnegatieven van G.H. Breitner. Daarnaast wordt werk van tijdgenoten als Jacob Olie, Bernard Eilers en Pieter Oosterhuis gepresenteerd. Tot en met 10 december.

De Franse fotograaf Frédéric Brenner is de eerste fotograaf die het in alle openheid heeft aangedurfd om een joodse fotoreportage te maken. Het risico om van stereotypering of zelfs racisme beschuldigd te worden, nam hij voor lief. Het Joods Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn foto's en aan het boek dat op basis van die foto's is samengesteld, tot en met 8 februari.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

De Melkweg Galerie toont geënsceneerde kleurenfotografie van Christiane Kasdorp, t/m 30 november.

Baarn

'Beelden in bomen' omvat een serie detailopnames van bomen, gemaakt door Paul Rolans. In Kasteel Groeneveld, tot en met 23 februari.

Den Haag

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998.

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Groningen

In de Der Aa-Kerk een bijzondere fototentoonstelling. Vijfentwintig burgemeesters uit de provincie moesten landschapfotograaf Manfred Kleiter de in hun ogen mooiste plekjes van hun gemeente laten zien. Tot en met 4 december.

Leiden

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde presenteert in het kader van de grote tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje', t/m 3 augustus, foto's van Thom Hoffman die hij maakte in Tibet.

Maastricht

Architectuurfotografie van Kristien Daem, Gilbert Fastenaekens, Max Baumann, Laurens Berges, Frank Breuer, Martin van den Oever, Hans Werlemann en Kim Zwarts, van 24 november t/m 18 december in de Academie van Bouwkunst, Tongersestraat 49a.

Otterlo

De beeldhouwer Brancusi heeft veel van zijn werk ook gefotografeerd. Het Kröller-Müller Museum toont tachtig van zijn foto's in Brancusi als fotograaf, t/m 14 december.

Rotterdam

In het Nederlands Foto Instituut t/m 7 december twee tentoonstellingen. 'Friendship' toont werk van twaalf jonge fotografen die meededen aan de World Press Photo Joop Swart Masterclass rond het thema 'vriendschap'. Verder heeft het NFI journalist Herman Hoeneveld een keuze laten maken uit 'actuele, gezichtsbepalende fotografie' uit zes landelijke Nederlandse dagbladen, t/m 7 december.

De Kunsthal toont als eerste in Nederland werk van de Oostenrijkse fotografe Inge Morath (1923), een van de eerste leden van het foto-agentschap Magnum. Tot en met 30 november. Tegelijkertijd is een overzicht van ruim 200 foto's van Edward Steichen (1879-1973) te zien.

Meer over