FOTOGRAFIE

In De Praktijk, Lauriergracht 96, foto's van Paul Kooiker en Paul Andriesse. Tot en met 21 januari...

Amsterdam

In Centrum De Oude Gracht, Keizersgracht 218, een fototentoonstelling van Claire Felicie die het liturgische leven in de O.L. Vrouwenkerk in Amsterdam in beeld bracht. Tot en met 13 april.

De Franse fotograaf Frédéric Brenner is de eerste fotograaf die het in alle openheid heeft aangedurfd om een joodse fotoreportage te maken. Het risico om van stereotypering of zelfs racisme beschuldigd te worden, nam hij voor lief. Het Joods Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn foto's (t/m 8 februari).

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

Arnhem

De geschiedenis van de Indonesische stad Medan wordt getoond op de fototentoonstelling Medan - Beeld van een stad in museum Bronbeek. De tentoonstelling wordt gehouden n.a.v. de verschijning van het gelijknamige boek bij Uitgeverij Asia Maior. Tot en met 11 januari.

Berg en Dal

Chris Keulen werd onlangs uitgeroepen tot Fujifilm Dutch Press Photographer 1997 voor zijn serie foto's in het boek 'Rwanda, land zonder Horizon' van Jeroen Corduwener. De bekroonde foto's zijn te zien op een gelijknamige tentoonstelling in het Afrika Museum die verlengd is t/m 18 januari.

Den Haag

In het Haags Gemeentearchief foto's van persfotograaf Theo Meijer die vooral zijn sporen verdiend heeft in de politieke fotografie maar ook veel gebeurtenissen in het Haagse heeft vastgelegd. Tot en met 28 februari.

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998.

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Eindhoven

Museum Kempenland wijdt een tentoonstelling aan de foto's die Philips-topman Wim Isphording tijdens vele buitenlandse reizen maakte van het boeddhisme. De wereld van het boeddhisme, t/m 11 januari.

Haarlem

Spaarnestad Fotoarchief heeft een nieuw onderkomen aan Groot Heiligland 47 en viert dat onder meer met een tentoonstelling: Oponthoud in Oslo, constructies & verhalen, samengesteld door Leo Divendal. Tot en met 1 maart.

IJzendijke

Het kleine Zeeuwse dorp IJzendijke is wat de vijf fotografen bindt die gezamenlijk in het Streekmuseum exposeren. Foto's van modefotograaf Roger Neve (woonachtig in New York, maar geboren in IJzendijke), fotojournalist Peter Verdurmen groeide er op, en Wimo Evertz, Patrick Verwire en Daniel Lijbaert wonen er momenteel. Tot en met 28 maart.

Leiden

Het Centrum Beeldende Kunst exposeert foto's van Taco van der Eb. Hij bracht Leiden Cultuurstad 97 in beeld - waarvan ook een fotoboek is samengesteld, dat onlangs is verschenen.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een expositie van 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers en Nol Pepermans. Tot en met 1 februari.

Rotterdam

In de tentoonstelling Dismal Science in het Nederlands Foto Instituut zijn acht fotografieprojecten bijeengebracht van de Amerikaanse kunstenaar, fotohistoricus, criticus en schrijver Allan Sekula. Sekula richt zich in zijn werk vooral op documentaire fotografie. Tot en met 25 januari.

Veertig jaar geleden sloeg het legendarische filmpromotie-bezoek van de Amerikaanse filmster Jayne Mansfield, in als een bom. Het Mariniersmuseum herdenkt dit bezoek van vier dagen met de tentoonstelling Mieke Meets Jayne, tweehonderd historische en opnieuw afgedruke foto's over deze historische gebeurtenis. Een project van Auke Bergsma, t/m 25 januari.

Utrecht

Fredericke Eckhart verbeeldde in geënsceneerde foto's bekende en minder bekende Utrechtse volksverhalen. Tot en met 16 januari in de Stadsschouwburg.

Vlaardingen

De Noordzeevisserij 1870-1940, internationaal bekeken is een tentoonstelling in het Visserijmuseum, Westhavenkade 53, over de onwikkeling van het visserijbedrijf op de Noordzee. Tot en met 26 april.

Meer over